V češtině vychází kniha Rok s Biblí od teologa Johna Stotta

19. listopad 2011

V roce 2005 jej časopis Time zařadil mezi 100 nejvlivnějších osobností světa. Byl nositelem Řádu Britského impéria a dvaatřicet let sloužil jako osobní kaplan královně Alžbětě II. Řeč je o významném anglikánském teologovi Johnu Robertu Walmsley Stottovi, který zemřel letos v létě ve věku devadesáti let. V těchto dnech se objevila na knihkupeckých pultech jedna z jeho posledních knih – Rok s Biblí.

Johnu Stottovi se říkalo „evangelikální papež“. Ne nadarmo. Tento anglikánský kněz, kazatel a teolog spoluvytvářel podobu evangelikálních církví v Evropě po celou druhou polovinu 20. století. Slovem evangelikalismus se označuje konzervativní větev protestantismu, pro kterou je Bible jediným zdrojem víry a Božího zjevení. V České republice se k tomuto hnutí řadí např. baptisté, Křesťanské sbory nebo Církev bratrská. S tou měl John Stott také velmi vřelé vztahy. Kazatel Pavel Černý vzpomíná na jeho první návštěvu v tehdejším Československu:

„V roce 1980 John Stott nečekaně dostal povolení k návštěvě Československa. On šel cestou, kterou jsme hledali také i my: jak propojit Bibli a současný svět.“

John Stott své posluchače nejvíce zaujal svou schopností zprostředkovat biblické učení srozumitelně a jazykem současné generace. Dlouhá léta působil jako rektor jednoho kostela v centru Londýna, odkud jej povolala za svého osobního kaplana královna Alžběta II. Mimo to byl vyhledávaným řečníkem na mnoha konferencích a velmi silně se angažoval v hnutí. Na otázku, jak by chtěl, aby na něj lidé vzpomínali, kdysi Stott odpověděl:

John Stott: Rok s Biblí

„Jako na obyčejného křesťana, který toho hodně napsal s touhou rozšířit, interpretovat, uvést do souvislostí a v životě používat Boží slovo.“

Johna Stotta znaly tisíce lidí jako kazatele. V českém prostředí jej však známe především jako spisovatele. Napsal 50 knih, které byly přeloženy do 65 jazyků. Řada z nich vyšla i u nás. Velmi populární jsou Základy křesťanství, které byly do socialistického Československa pašovány v samizdatovém vydání už v 70. a 80. letech minulého století. Pavel Černý na tuto knihu vzpomíná:

„Je to mistrné vyjádření samotných základů evangelia, které jsou někdy tak těžko pochopitelné současným lidem. My si někdy jako křesťané nedáme práci s interpretací, jak to přeložit do jazyka, kterým se dnes mluví. On se o to pokusil. Myslím, že za tím stojí výborná celoživotní práce s Biblí, která se podepsala na tvorbě této knížky Základy křesťanství.“

Poslední Stottovou knihou, která se dostává českému čtenáři do rukou v těchto dnech, je Rok s Biblí. Autor nás v ní provádí den po dni církevním rokem a nabízí nám na každý den výklady biblického textu. Tato publikace obsahuje to, čeho si na Stottovi lidé cenili nejvíc: srozumitelně a přitom fundovaně vyložené biblické poselství.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio