Pražské gymnázium Přírodní škola rozvíjí pozoruhodné projekty o holocaustu

4. prosinec 2011

Gymnázium Přírodní škola v Praze 9-Letňanech již více než dva roky rozvíjí pozoruhodné projekty, spjaté s obdobím holocaustu. Přiblížili jsme si je také v našem pořadu. Malou rekapitulaci i informaci o tom, co nového se událo v letošním roce, přinášíme v příspěvku, který napsal ředitel školy, ing. František Tichý.

Když jsme v září 2009 v našem gymnáziu zahájili celoroční projekt věnovaný holocaustu, netušili jsme, jak silně toto téma vstoupí do našich životů. Skupinky studentů se několik dopolední věnovaly osudům vybraných osobností. Mezi nimi nás zvláště zaujaly život a tvorba vrstevníků našich dětí – chlapců z Domova 1 v terezínském ghettu. A tak, ačkoli jsme projekt na jaře 2010 oficiálně zakončili návštěvou Osvětimi, cítili jsme, že ve skutečnosti nekončí nic. Copak jsme mohli vzpomínky na zavražděné děti, které jakoby se postupně stávaly členy našeho školního společenství, jen tak odložit? Proto jsme se pustili do dalších aktivit.

Položili jsme pamětní kameny – stolpersteiny – před domy, v nichž před deportací žili dva talentovaní umělci, nacisty zavraždění chlapci: Petr Ginz a Hanuš Hachenburg. Vydali jsme Hachenburgovy básně ve sbírce „Hned vedle bílá barva mráčků“ a na adrese www.vedem-terezin.cz jsme spustili webové stránky věnované terezínskému chlapeckému domovu 1 a časopisu „Vedem“. Na dané téma jsme uspořádali i vzpomínkové setkání v pražské Městské knihovně.

Ukázka z prezentace o Petru Ginzovi

V práci jsme pokračovali i letos. Začátkem roku naši studenti vyrobili loutky a nacvičili hru „Hledáme strašidlo“, kterou Hanuš Hachenburg napsal v Terezíně pro časopis „Vedem“. Její představení, doplněné vyprávěním o ghettu, „Vedem“ a Hanušovi jsme provedli v Praze i Brně.

I když byl časopis „Vedem“ výjimečný, říkali jsme si, že by bylo dobré zpřístupnit na našich stránkách také další terezínské časopisy. A tak se nám díky velkorysé podpoře kolegů z Čech a Izraele podařilo získat a zveřejnit skeny časopisů „Domov“ a „Kamarád“.

Zdálo by se, že můžeme být spokojeni. Jakkoli jsme ale rozšiřovali rozsah webových stránek i naše aktivity, trápilo nás, že téma holocaustu příliš neoslovuje dnešní mladé lidi. Proto jsme se za podpory Židovského muzea v Praze a několika pamětníků rozhodli zorganizovat soutěž pro žáky základních škol a studenty gymnázií. Jmenuje se „Převezměte terezínskou štafetu“ a věříme, že mladým lidem téma holocaustu přiblíží.

Soutěž Převezměte terezínskou štafetu

Do prvního kola se zapojilo přes 120 soutěžících z 24 škol z celé republiky. Tím ale soutěž zdaleka nekončí. Druhé kolo, do kterého se mohou zapojit všichni mladí zájemci, bylo zahájeno minulý měsíc. V jeho rámci účastníci mohou nejen hlouběji proniknout do textů kluků vězněných v Terezíně, ale po jejich vzoru vytvořit i časopis vlastní, jeho dnešní pokračování.

Jsme rádi, že můžeme takto přispět k oživení paměti a předání poselství těch, kteří zahynuli. Je to pro nás všechny obohacením a ctí. Za nejcennější však považujeme setkání a přátelství s přeživšími šoa, s nimiž jsme se během našich aktivit seznámili. Moudrost, vnitřní síla, nadhled i vidění skutečných hodnot těchto lidí daly naším životům hlubší směr a zakotvení. Děkujeme jim a přejeme radost z každého okamžiku života.

autor: tif
Spustit audio