„A nebudete muset chodit za rabínem“ aneb výstava k 500 letům hebrejského knihtisku

10. únor 2013

„A nebudete muset chodit za rabínem“ – tak se jmenuje výstava k 500 letům hebrejského knihtisku v Čechách a na Moravě v pražské Galerii Roberta Guttmanna.

Třetího prosince roku 1512 dokončilo konsorcium židovských tiskařů a finančníků v Praze tisk siduru, modlitební knihy pro všední dny a sobotu. Vydáním tohoto nejčastěji používaného židovského náboženského textu začala v Čechách a na Moravě éra hebrejského knihtisku, která s proměnlivou intenzitou trvala až do první poloviny 20. století.

Výstava, jejíž název je doslovným citátem ze záhlaví glosáře k hebrejské bibli z roku 1604, připomíná dějiny a vývoj tohoto kulturního fenoménu v jeho nejstarším období v 16. - 18. století. Zaměřuje se na znaky typické pro produkci v českých zemích, mimo jiné na pozoruhodně otevřenou spolupráci židovských typografů s jejich křesťanskými kolegy. Opomenuti ale nezůstali ani jednotliví tiskaři, autoři, editoři a ilustrátoři.

Portrét tiskaře. Praha 1594. Židovské muzeum v Praze. Portrét tiskaře poprvé otištěný v Jicchak Chajut: Draša. Praha 1589-1590. Otisk z Va-jakem edut be-Jaakov, Praha 1594.

Mimořádné výročí bylo důvodem k představení výjimečných exponátů. K vidění je tak na 50 originálních tisků - mezi nimi jediný dochovaný exemplář nejstaršího pražského tisku zapůjčený z Bodleian Libraries v Oxfordu nebo pesachová hagada z roku 1526, považovaná za jednu z nejkrásnějších hebrejských knih vůbec. Fondy a sbírky Židovského muzea v Praze reprezentují mimo jiné unikátní druhý nejstarší pražský tisk hymnů pro šabat a požehnání po jídle z roku 1514 či hebrejská bible z roku 1530.

Výstava v Galerii Roberta Guttmanna, která je součástí Židovského muzea v Praze, má i svou multimediální část. V ní na návštěvníky čekají vybrané knihy v digitální podobě, ale i první systematická on-line bibliografie hebrejského knihtisku na území Čech a Moravy.

K výstavě byla též vydána reprezentativní publikace. Monografie „Hebrejský knihtisk v Čechách a na Moravě“ obsahuje kromě statí autorského týmu z České republiky i ze zahraničí více než dvě stě reprodukcí vzácných tisků z desítky sbírek z celého světa. Většina z nich je takto publikována vůbec poprvé.

Mapa putování Izraelitů pouští. Praha 1610. Židovské muzeum v Praze. Ilustrace podle nákresu Mordechaje Jaffeho k oddílu Masaej v Josef ben Jissachar Ber Miklis: Josef daat. Praha, Geršom ben Josef Becalel Katz 1610.

Expozice nabízející ke zhlédnutí jedinečné artefakty z nejvýznamnějších světových sbírek rukopisů a starých tisků přilákala od svého otevření loni v prosinci tisíce zájemců. Pro všechny další je otevřena až do konce tohoto měsíce.

autor: Jana Havlíková
Spustit audio