Adoptuj si politika

7. červenec 2013

Adoptuj si politika – tak se jmenuje modlitební kampaň, kterou 1. ledna tohoto roku ke 20. výročí vzniku samostatné Slovenské republiky spustilo Sdružení křesťanských společenství mládeže. Projekt se má na podzim přestěhovat i do České republiky.

Je to jednoduché – vyberete si politika a za toho se pak modlíte. V proklamaci projektu Tvoje věc, v jehož rámci tato akce probíhá, se mimo jiné praví:

„Myslíme si, že tužbou Boha je, aby se křesťanské hodnoty, jako je spravedlnost, čestnost a úcta k životu, dočkaly respektu i v politice. A my všichni jsme ti, kdož uplatňování těchto hodnot od politiků očekávají. Místo nekonečného kritizování a distancování se od politiky chceme zaujmout postoj, v němž se bude zračit odpovědnost za tuto zemi a za její budoucnost.“

Do akce se během prvního půlroku zapojilo na tisíc lidí, většinou studentů a příslušníků střední a starší generace. Organizátoři další chystané etapy se však domnívají, že počet aktivních účastníků kampaně se přinejmenším zdvojnásobí. Vztah k celé akci mezi slovenskými věřícími je však nejednoznačný, o čemž svědčí tato anketa televize Markíza.

Adoptuj si politika

„No tak za Fica určitě ne...“
„Podle mě by se měl modlit každý sám, každý sám by měl zpytovat svoje svědomí...“
„Nevím, nevěřím v Boha a nemyslím si, že naše politika je taková, aby si to zasloužili...“
„To záleží na každém jednotlivém člověku – kdo chce, ať se modlí...“

A teď jedno velké překvapení – na podzim by se akce Adoptuj si politika měla rozběhnout i v České republice. Jejím garantem bude Křesťanská misijní společnost a celá kampaň bude mít v zásadě stejnou podobu jako její slovenský předobraz. Otázkou tedy v této chvíli je, zda se v dnešním Česku ještě najdou politici, za něž by se čeští věřící byli ochotní pomodlit.

autor: ldo
Spustit audio