Advent, papež o penězích, porušování náboženské svobody a odpad ve Vatikánu

26. listopad 2016

Zítra zapálíme první svíčku na adventních věncích. Pro křesťany začíná čtyřtýdenní, především duchovní, příprava na vánoční svátky. Název je odvozený od latinského adventus = příchod. Křesťané se v období adventu připravují na příchod Ježíše o Vánocích. Svíčky na adventním věnci mají připomínat blížící se příchod Krista, který je světlem ve tmě. Zelený kruhový věnec má poukazovat na Boží věčnost.

Papež František mluvil o penězích s ponikately„Peníze nemají neutrální hodnotu. Nabývají hodnotu podle účelu a okolností, v nichž se užívají. Pokud jsou peníze považovány za neutrální, začíná se podléhat jejich moci,“ varoval papež František při setkání s křesťanskými podnikateli. Papež kritizoval logiku, se kterou jsou půjčky dostupnější bohatým a chudí se pak ocitají v rukou lichvářů.

Totéž se děje na mezinárodní úrovni vůči chudým zemím, zdůraznil papež. Na poli ekonomiky je podle něj velkou výzvou právě dostupnost půjček, které mohou být spláceny za spravedlivých a přijatelných podmínek.

Porušování náboženské svobody

V 38 zemích světa dochází k vážnému porušování náboženské svobody. Za poslední dva roky se situace zhoršila ve 14 státech, v sedmi dalších již není další zhoršení možné. Nejhůře je na tom Severní Korea. Naopak svoboda náboženského vyznání se zlepšila Bhútánu, Egyptě a Kataru. Vyplývá to ze zprávy papežské nadace Církev v nouzi.

Ve Vatikánu se odpady začaly zpracovávat na „ekologickém ostrově“

Odpady ve Vatikánu se začaly zpracovávat na „ekologickém ostrově“. Ve zhruba stohektarové oblasti Vatikánu bylo umístěno více než 200 sběrných kontejnerů na směsný a tříděný odpad. V novém středisku se asi třicet zaměstnanců recyklovat především papír a kartón. Zaměstnanci jsou proškoleni i v likvidaci elektrospotřebičů, pneumatik, prošlých léků či zářivek. Bioodpad najde využití ve vatikánských zahradách.

Spustit audio