Afghánské demonstrace proti znesvěcování Koránu

26. únor 2012

V Afghánistánu se tento týden konaly velké demonstrace proti znesvěcování Koránu. Mělo se tak stát u alianční základny v Lógaru, kde dva tamní pracovníci při likvidaci odpadků spálili i několik výtisků posvátné knihy muslimů. Protesty zaplatila řada lidí životem.

Na začátku může být zlý úmysl, ale někdy také neinformovanost nebo hloupost. A na konci dotčené city, hořkost, a mnohdy i lidské tragédie. Tak je tomu i v případě nešťastného incidentu u základny NATO v afghánském Lógaru, kde dva pracovníci při likvidaci odpadků spálili i několik výtisků Koránu, tedy posvátné knihy muslimů.

Informace o takto znesvěcujícím činu se rychle rozšířila po celé zemi a na řadě míst Afghánistánu se několik dní konaly velmi vášnivé demonstrace. Ty se obracely nejen proti znesvětitelům Koránu, ale i proti přítomnosti západních jednotek a proti bezvěrcům obecně. Při demonstracích zemřela řada lidí, a to jak Afghánců, tak i amerických vojáků. Na začátku přitom byla jen podivná necitlivost pracovníků základny, kteří pravděpodobně vůbec netušili, že dělají něco špatného. Takové omyly se však v islámském světě jen velmi těžko vysvětlují.

Afghánci protestují proti pálení Koránu

Korán je muslimy považován za více než jen knihu. Věřící jej považují za přesný záznam toho, co Bůh říkal prostřednictvím anděla Gabriela proroku Mohamedovi. Úcta k Bohu se tak přenesla i na tuto knihu, ke které je třeba se chovat s obzvláštní úctou. Muslim ji bere oběma rukama, vždy zcela čistýma a vždy jen v situaci, která je důstojná – o to hůře pak nesou, když se ke Koránu špatně chovají jinověrci, o vojácích pobývajících v muslimské zemi ani nemluvě.

Z minulosti je známa celá řada podobných incidentů, kdy došlo k urážce islámu, proroka Mohameda nebo jiným přehmatům, a kdy za to řada lidí zaplatila životem. Ne vždy šlo o zlý úmysl a někdy šlo dokonce i o provokaci. Do této situace se dostali například i čeští vojenští lékaři v Iráku, když byli v roce 2003 obviněni ze znesvěcení posvátné knihy. Byl to pravděpodobně pokus tamních doktorů zbavit se nežádoucí konkurence. Někdy jde však i o skutečně zlý úmysl, jak se stalo předloni, když chtěl americký pastor Terry Jones veřejně spálit Korán na výročí 11. září. Násilné protesty proti takovému činu v Afghánistánu i dalších zemích zaplatila životem řada lidí, včetně několika Evropanů.

Protiamerické nepokoje v Afghánistánu

Pozadí lógarského případu bude potřeba ještě vyšetřit, ale už nyní je jasné, že škoda na pověsti amerických i dalších cizích vojáků je velká, a bude jen velmi těžké ji odčinit. A to přesto, že za incident se omluvil jak prezident Obama, tak i velitel amerických jednotek v Afghánistánu. Pokud se skutečně celý případ odehrál, pak je velmi politováníhodný už jen proto, že každý, kdo pobývá v muslimské zemi, by měl mít elementární představu o tamních zvycích, a pokud by byli všichni správně proškoleni, mohli jak Afghánci, tak i Američané být ušetřeni velkého problému.

Spustit audio