Alexandr Lukašenko se setkal s Benediktem XVI.

2. květen 2009

Malá domů a současně nečekaná minela. Tak by asi i věřící sportovci ocenili aktivity papeže Benedikta XVI. v tomto týdnu. Není až tak velkým překvapením fakt, že přijal ve své parádní knihovně běloruského prezidenta Lukašenka. I EU změnila k minskému vládci postoj; zajímavé jsou ale další okolnosti návštěvy.

Papež přijal jako první politika, který 14 let neopustil svůj skanzen reálného socialismu směrem na Západ. Jednak proto, že Západ nemá rád a z větší míry proto, že ho EU prohlásila za nežádoucí osobu; před lety totiž, převážil názor, že Lukašenko je posledním evropským diktátorem. Paradoxní je ale spíše to, že Benedikt XVI., nejvyšší katolický katecheta a přísný strážce křesťanských tradic, odpůrce antikoncepce, homosexuality a třeba cizoložství, přijal muže, který si s Božím desaterem starosti vůbec nedělá. Dokonce přivezl papeži i svého syna Nikolaje, který je plodem jeho nemanželského poměru. Pětiletý klouček s dětskou nevědomostí, věnoval primasovi katolické církve svůj ruský slabikář. Nakonec tedy hned dva paradoxy. I když nesoulad doktrín katolické a pravoslavné církve je zjevný, Lukašenko po schůzce s papežem senzačně naznačil, že Benedikt XVI. je připraven se právě v Bělorusku sejít s patriarchou Ruské pravoslavné církve Kirillem.

Běloruská státní televize pod prezidentským dozorem z toho logicky usoudila, že šlo o historickou návštěvu. Ne vše se ale jí tak horké, jak se upeče, resp. v tomto případě to zřejmě upekl jen sám Lukašenko.

Jeho audience u svatého otce posílala jeho pochybný prezidentský mandát a politickou autoritu. Na schůzku hlav dvou největších evropských konfesí je ale zřejmě ještě brzo, soudí protoirej Ruské pravoslavné církve Antonij Iljin. ne proto, že by v cestě stály historické rozpory, ale proto, že není čím schůzku naplnit. A tak Lukašenkova premiérová jízda na Západ poslouží snad alespoň běloruským katolíkům. Autoritářský prezident je totiž nemá rád právě proto, že jsou prozápadní a také kvůli jejich spojení s Polskem. Tvrdí nicméně, že jeho země je průsečíkem obou hlavní křesťanských věrovyznání. Pravoslavní ale tvoří 3/4 obyvatel Běloruska; také proto, se Lukašenko na veřejnosti ukazuje nejraději se svým věrným episkopem Filaretem, hlavou pravoslavné církve v Bělorusku a vlivným náboženským činitelem Ruské pravoslavné církve. Právě proto ovšem není vyloučeno, že v budoucnu. by se historické setkání papeže a pravoslavného patriarchy mohlo konat skutečně v Bělorusku.

autor: dst
Spustit audio