Americké ministerstvo zdravotnictví podpořilo provádění obřízky

14. prosinec 2014

V posledních letech na Západě sílí snahy o zákaz rituální obřízky, kterou neinformovaní aktivisté označují za týrání dětí. Teď ale tento tisíce let starý rituál získal naopak podporu.

Už několik let musí židé a muslimové na Západě bránit a odůvodňovat svůj starodávný zvyk obřízky. Některé skupiny se stále mylně domnívají, že obřízka je škodlivá, nebezpečná a poškozuje práva dětí. Odmítá ji provádět řada nemocnic ve Švýcarsku či Rakousku a mnoho evropských parlamentů musí na nátlak neinformovaných aktivistů projednávat její zákaz. Před třemi lety jej málem prosadili i odpůrci v San Francisku.

Právě americké ministerstvo zdravotnictví ji teď ale podpořilo. Po sedmi letech výzkumu a analýz vydalo federální směrnice, podle nichž výhody obřízky převažují nad nevýhodami. Podle shromážděných důkazů může zákrok snížit riziko přenosu pohlavních chorob, výskytu rakoviny penisu a infekce močového ústrojí. Nebezpečí nákazy virem HIV je u obřezaných mužů až o 60 % nižší než u neobřezaných.

Ministerstvo nepotěšilo ani ty, podle nichž obřízka porušuje práva dítěte – podle něj je bezpečnější ji podstoupit v nejútlejším věku. Židé chlapce obřezávají osmý den po narození na znamení jeho úmluvy s Bohem a muslimové většinou do deseti let věku.

Obřezání Páně. Freska v chrámu sv. Dumitru v rumunském městě Suceava

Ve Spojených státech obřízku podstupují i nežidé a nemuslimové. Zatímco v roce 1900 bylo obřezáno jen 25 % novorozenců, dnes je to 80 % všech Američanů.

V Evropě naopak obřízka získala nová omezení. Ve Skandinávii sice není zakázaná, ale parlament Švédska v listopadu nařídil, že za ni rodiče musí platit, pokud nejde o lékařskou nutnost. Norský parlament zase letos vydal nařízení, že rituální obřízka musí být prováděna pod dozorem lékaře, což platí i ve Švédsku. Alespoň Dánsko odmítlo výzvy aktivistů k zákazu, přestože jej doporučil i místní dětský ombudsman a podle nejnovějšího průzkumu jej podporují tři čtvrtiny Dánů.

Svůj názor na zákaz obřízky vyjádřily i nejvyšší evropské a světové orgány – Rada Evropy odmítla loňskou rezoluci evropského Parlamentního výboru, který obřízku označil za porušování práv dítěte, a dnes už bývalý předseda Evropské komise José Barroso stejně jako někteří představitelé OSN připomněl, že obřízka je součástí svobody náboženského vyznání.

autor: gzb
Spustit audio