Američtí Židé ve statistikách

6. září 2015

Renomovaná americká společnost Pew Research Center, která se věnuje sběru dat, jejich vyhodnocování a průzkumům veřejného mínění, zveřejnila výsledky loňského reprezentativního šetření mapujícího náboženské složení americké společnosti.

Z průzkumu vyplývá, že američtí Židé jsou nadprůměrně vzdělaní. Vysokoškolské vzdělání má 59 % z nich, což je více než dvojnásobek celostátního průměru. Vzdělanější náboženskou skupinou už jsou jen hinduisté se 77 %.

Američtí Židé jsou nejpočetnější náboženskou menšinou. Množství věřících Židů dokonce lehce stouplo z 1,7 % americké populace v roce 2007 na dnešní 1,9 %. Zastoupení jednotlivých denominací je následující: 44 % Židů se hlásí k reformnímu judaismu, 22 % ke konzervativnímu, 14 % k ortodoxnímu, 5 % patří k jiným židovským hnutím a 16 % se neidentifikuje s žádnou skupinou.

V multikulturní a mnohonárodnostní americké společnosti už dávno neplatí, že Žid rovná se běloch. Přestože 90 % Židů je bílých, jsou mezi nimi také 2 % Afroameričanů, 4 % Latinoameričanů, 2 % Asiatů a 2 % dalších etnických skupin.

Čtvrtina amerických Židů opustila podle průzkumu víru svých rodičů. S tímto výsledkem se Židé zařadili za hinduisty, z nichž si víru uchová 80 %, a muslimy, kteří zůstávají věřícími v 77 %. Pro zajímavost, na samém konci žebříčku stojí Svědkové Jehovovi; z nich v dospělosti víru opustí celých 66 %.

Protipólem k předchozímu zjištění je skutečnost, že 17 % amerických Židů bylo původně vychováváno k jinému náboženství a k judaismu se dostalo až později. 4 % z nich vyrostla v protestantské rodině, 3 % v katolické, 2 % v rodině evangelikálních křesťanů, 6 % v rodině bez náboženské příslušnosti a 2 % patřila k některému nekřesťanskému náboženství.

V otázce rodinného života výzkum zjistil, že američtí Židé si nejčastěji vybírají židovského partnera, a to v 65 % případů. Pokud žijí s nežidovským partnerem, pak ten je nejčastěji bez náboženské příslušnosti.

Mezi americkými Židy stále přibývá tzv. „singles“. Zatímco v roce 2007 žilo samostatně 19 % z nich, nyní toto číslo stouplo na 23 %. Vdaných a ženatých je 56 % amerických Židů, dalších 6 % žije s druhem nebo družkou. Porodnost amerických Židů jsou dvě děti na rodinu, což je statisticky o jednu desetinu pod celostátním průměrem.

Většina amerických Židů se narodila rodilým Američanům, pouhých 12 % z nich jsou přistěhovalci, nejčastěji z Evropy.

New York a okolí je stále nejoblíbenějším místem k životu. Plných 42 % amerických Židů žije na severozápadě Spojených států a tvoří zde 4 % veškerého obyvatelstva. V samotném New Yorku jejich počet dosahuje dokonce 8 %.

Pozoruhodné jsou také majetkové rozdíly mezi americkými Židy. Přestože 44 % žije v domácnosti s příjmem nad 100 000 dolarů, což je více než dvojnásobné procento oproti běžným Američanům, dalších 15 % patří k nejnižší příjmové skupině s příjmem nepřesahujícím 30 000 dolarů.

autor: Lenka Pelíšková
Spustit audio