Atentáty na křesťany v Pákistánu

29. září 2013

Minulý týden došlo k největšímu teroristickému útoku na křesťany v Pákistánu, jaký země pamatuje. Je to jen špička ledovce – situace křesťanů v Pákistánu patří dlouhodobě k nejhorším na světě.

Dva sebevražední atentátníci se minulou neděli odpálili před Kostelem Všech svatých v pákistánském Péšavaru v okamžiku, kdy končila ranní mše a věřící vycházeli ven. Zabili 85 lidí, včetně žen a dětí, a na 140 dalších zranili. K útoku se přihlásil pákistánský Taliban s prohlášením, že bude dál zabíjet nemuslimy, dokud Spojené státy nezastaví nálety bezpilotních letounů na horské bašty povstalců. Byl to nejkrvavější útok na křesťany, jaký Pákistán pamatuje.

Premiér Naváz Šaríf jej sice ostře odsoudil, ale křesťané zavřeli na tři dny školy a v celé zemi vyšli do ulic protestovat proti nedostatečné ochraně svých komunit. Atentát na kostel byl poslední z mnoha podobných útoků. Loni v říjnu byla postřelena 15letá Malala Júsafzajová jen proto, že propagovala vzdělání žen, a před ní byla 11letá Rimša Másihová falešně obviněna ze znesvěcení Koránu a hrozil jí trest smrti, než ji soud pod mezinárodním tlakem osvobodil.

V posledních letech byly zabity stovky křesťanů, včetně dětí, další stovky žen a malých holčiček byly uneseny a znásilněny a tisíce dalších násilím donuceny konvertovat k islámu. Desítky křesťanů ročně jsou obviněny a uvězněny za údajné rouhačství a ročně je vypáleno několik desítek kostelů.

Pákistánští záchranáři, policisté a civilisté u místa bombového útoku v Péšávaru (29. září 2013)

V roce 2006 byli křesťané hlavními oběťmi násilí, které vypuklo po zveřejnění karikatur proroka Muhammada v dánském časopise. Podle pákistánských křesťanů na nich fundamentalistický Taliban páchá genocidu.

K nedělnímu krveprolití došlo navíc v době, kdy premiér Šaríf vyzývá k celonárodnímu usmíření s Talibanem a usiluje o mírová jednání. Policie sice slíbila křesťanským objektům zvláštní bezpečnostní ochranu, ale křesťané požadují důraznější vládní kroky. Stěžují si na všeobecnou diskriminaci, která jim ztěžuje přístup ke vzdělání a zaměstnání, a oni jsou proto často nuceni vykonávat podřadné práce. Podle nich jsou hlavním problémem v zemi zákony o rouhačství.

V Pákistánu tvoří 96 % ze 180 milionů obyvatel muslimové a křesťané jsou asi dvouprocentní menšinou. Podle světových křesťanských organizací je dnes Pákistán pro křesťany jednou z nejnebezpečnějších zemí na světě.

autor: gzb
Spustit audio