Až tři a půl milionu židů by mohlo dostat španělské občanství

2. březen 2014

Španělská vláda se rozhodla odčinit temné období inkvizice, které vedlo k vypovězení židů z katolického Španělska koncem 15. století, a udělit španělské občanství jejich potomkům. V Izraeli však nabídka vzbudila smíšené reakce.

Židé v katolickém Španělsku prožívali od konce 14. století kruté časy a ještě horší za inkvizice ve století patnáctém – byli obětí pogromů, násilných konverzí, upalování i mnoha zákonů, které jim omezily majetek i výkon řady povolání a nařizovaly nosit speciálně označené oblečení.

Pronásledování vyvrcholilo v roce 1492 vypovězením ze země a ztrátou veškerého majetku. Podle některých pramenů zemi opustilo až 800.000 židů. Zůstat směli jen konvertité a ostatní byli zabiti.

Teď se Španělsko rozhodlo tuto temnou kapitolu svých dějin odčinit. Vláda schválila zákon, který nabízí španělské občanství všem Židům, kteří prokáží španělský původ. Zároveň si budou smět ponechat své dosavadní občanství. Ministr spravedlnosti Alberto Ruiz-Gallardón zdůraznil, že zákon je omluvou židům za to, jak s nimi království před pěti sty lety zacházelo. Stejný krok chystá i Portugalsko, které své židy vypovědělo v roce 1497.

Zatím není jasné, jak přesně se bude původ prokazovat, ale podle Ruiz-Gallardóna může stačit i španělsky znějící jméno, rodokmen nebo znalost ladina, jazyka sefardských židů. Název pro sefardské židy, sfaradim, je odvozen z hebrejského názvu Španělska, Sfarad.

Podle odhadů by mohlo španělské občanství dostat až tři a půl milionu lidí, ale jen v Izraeli je za sefardy považována skoro polovina z tamějších šesti milionů Židů.

Španělské rozhodnutí tam vzbudilo velký zájem. Izraelci sice mohou svobodně cestovat, ale práce nebo studium v zahraničí podléhá nejrůznějším omezením a španělské občanství by jim otevřelo dveře do celé Evropské unie. Mnoho Izraelců také spekuluje o motivech španělské vlády. Někteří soudí, že země chce spíš odčinit svůj trvale propalestinský postoj i silný antisemitismus, a podle jiných má krok zase ekonomické důvody s cílem do hospodářsky oslabené země přilákat kupce nemovitostí a investory.

Ozvali se i muslimové. Cítí se diskriminováni a chtějí španělské občanství také, neboť Španělsko v 17. století systematicky vyhánělo i bývalé muslimy násilně zkonvertované na křesťanství. To však vláda nemá v úmyslu – podle ní nelze historické zacházení s oběma skupinami srovnávat.

autor: gzb
Spustit audio