Biskupská synoda o rodině, svátek íd al Adhá a pozvání na Světový den mládeže

3. říjen 2015

„Povolání a poslání rodiny v církvi a v současném světě“. To je téma biskupské synody, která začíná zítra ve Vatikánu. Potrvá tři týdny a pozváno na ní je kromě několika desítek biskupů či kardinálů ze všech kontinentů také sedmnáct manželských párů.

Diskutovat budou například o tom, jak rodinu ovlivňuje fenomén migrace nebo chudoba, nebo třeba jak v praxi přistupovat k rozvedeným a znovu sezdaným katolíkům. Českou katolickou církev bude zastupovat na synodě královéhradecký biskup Jan Vokál.

Šíité a sunnité v indickém Lucknow oslavili letos svátek íd al Adhá společně

Šíitští a sunnitští muslimové v indickém Lucknow oslavili letos svátek íd al Adhá bok po boku. Skupina dobrovolníků tak chtěla zdůraznit společné kořeny dvou větví islámu. Rozdělení na sunnity a šíity sahá do doby po smrti proroka Mohameda, kdy se jeho následovníci neshodli na tom, kdo má muslimy právo vést. Časem se mezi oběma skupinami objevili další teologické i rituální rozdíly.

Společná modlitba je podle organizátorů způsobem, jak se postavit takzvanému islámskému státu, který se hlásí k sunnitské větvi. Ten je podle nich nejen proti-lidský ale stejně tak i proti-islámský.

Světový den mládeže se uskuteční v Krakově

Od pondělí 28. 9. je možné se hlásit na Světový den mládeže, který se tentokrát bude konat v blízkém sousedství, v polském Krakově, od 26. do 31. července příštího roku. Vrcholem bude už tradiční noční vigilie za přítomnosti papeže. Setkání je určeno především pro mladé od 16 let, organizaci zajišťuje Sekce pro mládež České biskupské konference.

Spustit audio