Boj proti Islámskému státu, nové vedení Českobratrské církve evangelické a výstava o kardinálu Harrachovi

21. listopad 2015

Proti takzvanému Islámskému státu je zapotřebí ideologického boje. Přesvědčený je o tom šejk Abbas Shoman z univerzity al-Azhar. V rozhovoru pro agenturu AFP zdůraznil, že Evropa a Francie potřebují umírněné imámy.

„Je potřeba prověřit ty, kdo vedou náboženský diskurs a jejich postoje. Musíme mít jistotu, že lidé nesoucí náboženskou zodpovědnost nepomáhají šíření terorismu.“ tvrdí Shoman.

Počty Evropanů v řadách tzv. Islámského státu – nejméně čtyři tisíce – podle něj totiž dokazují, že se na našem kontinentu vzmáhají extrémističtí kazatelé. Těmto evropským bojovníkům chybí islámská výchova, náboženství praktikují jen krátký čas.

Vikář sunnitské univerzity proto navrhl, aby bylo ve Francii zřízeno vzdělávací centrum pro imámy, které by působilo proti doslovnému a salafitskému pojetí islámské víry. Případní vyučující takového by ale museli být chráněni před extrémisty, dodal.

Připomeňme, že káhirská univerzita al-Azhar je považovaná za nejvyšší autoritu sunnitského islámu a její vrchní imám se proti takzvanému Islámskému státu důrazně vyjádřil už od vzniku tohoto útvaru.

Českobratrská církev evangelická má nové vedení

Nové vedení Českobratrské církve evangelické se dnes ujímá své funkce. Od devíti hodin dopoledne probíhá v Praze mimořádné jednání synodu této církve. A od půl třetí odpoledne budou následovat slavnostní bohoslužby v kostele ČCE U Salvátora, při nichž bude uvedena nová synodní rada.

Novým synodní seniorem ČCE se stává farář z Pardubic Daniel Ženatý a synodním kurátorem Vladimír Zikmund z Brna. Spolu s nimi se funkce ujímají i dva náměstci kurátora a dva náměstci synodního seniora. Synodní rada je nejvyšší, šestičlenný správní orgán Českobratrské církve evangelické. Stejné zastoupení v něm mají jak duchovní tak laici.

Výstava o kardinálu Harrachovi

V jilemnickém muzeu začala výstava o kardinálu Harrachovi. Jeho rod totiž pocházel z jilemnického panství. Pražský arcibiskup doby pobělohorské Arnošt Vojtěch Harrach za svého života korunoval tři krále a dvě královny a vysvětil údajně přes šest stovek kostelů.

Podle ředitele muzea Jana Luštince šlo o osobnost evropského významu. „Třikrát volil papeže a sám byl horkým kandidátem na papeže,“ doplnil Luštinec.

Harrach byl také odpůrce násilné rekatolizace. A za jeho působení vznikly dvě diecéze – litoměřická a královéhradecká.

„Pro výstavu jsme se snažili získat věci, které měl kardinál Harrach v rukou. Máme tady dokonce knihu s jeho vlastními přípisky nebo první vydání České mariánské muziky od Adama Michny z Otradovic, ve kterém je obsáhlá dedikace kardinálovi,“ uvedl ředitel muzea.

Výstava o kardinálu Harrachovi potrvá v jilemnickém muzeu do konce února 2016.

Spustit audio