Bojkot kosmetické firmy, návrat nacisty ukradených děl do Krakova a vzpomínka na fotografa Davida Rubingera

12. březen 2017

Média blízká palestinskému Fatahu zveřejnila seznam společností, které mají být bojkotovány kvůli jejich podpoře Izraele. Na seznamu se objevila i kosmetická firma Revlon vedená Ronaldem Perelmanem. Ten sice finančně přispívá chasidskému hnutí Chabad a Středisku Simona Wiesenthala, avšak s podporou politiky Izraele, kterou Fatah bojkot zdůvodňuje, nemá nic společného.

Při útěku z Polska na konci druhé světové válce nechal nacistický velitel Krakova Otto Gustav von Waechter odvézt i tři vzácná umělecká díla ze sbírek v Potockého paláci. Syn tohoto válečného zločince, který mimo jiné nařídil zřízení krakovského ghetta, nyní všechny zcizené artefakty bezplatně navrátil krakovskému národnímu muzeu. Podle jeho pracovníků tím dal dobrý příklad dalším držitelům uloupených uměleckých děl, která se stále nacházejí u soukromníků v Německu a Rakousku.

V Izraeli zemřel ve věku 92 let fotograf David Rubinger, který svým objektivem zachytil vznik Izraele i rozhodující okamžiky v životě státu. Kromě fotografií státníků vytvořil i četné snímky z válečných konfliktů země. Světově proslulá se stala fotografie tři izraelských parašutistů, kteří se v červnu 1967 mezi prvními probojovali k vnější zdi někdejšího jeruzalémského chrámu.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio