Brněnská tisková misie slaví dvacáté narozeniny

14. říjen 2012

Za dvacet let existence vydala Brněnská tisková misie tisíc sto titulů v celkovém nákladu 40 miliónů kusů. To si včera připomněli účastníci slavnosti, která se konala v brněnské modlitebně Bratrské jednoty baptistů. O tom, že krátký text může zachránit i lidský život, se dozvíme z následujícícho příspěvku.

Paní Hana měla za sebou už dva pokusy o sebevraždu a byla přesvědčena o tom, že tentokrát už to rozhodně vyjde. Kdesi na úřadě však nalezla letáček Brněnské tiskové misie s názvem „Kdo mě má rád“. Jeho text ji natolik zasáhl, že se rozhodla přehodnotit svůj život a začít řešit své problémy jinak.

Co vlastně lidé na krátkých barevných letácích oceňují? Odpovídá Libuše Ranšová:

Z produkce Brněnské tiskové misie

„Dnes lidem schází informace, proč jsou tady na světě a jaký má jejich život smysl a jakým způsobem mají řešit své problémy. Brněnská tisková misie posílá letáčky všem, kteří o ně mají zájem, protože kolikrát jsou opuštěni rodinou, ztratí zaměstnání, ztratí majetek, úplně vše, na čem jim záleželo, a teď dostanou slovo, že je tady Bůh, který o ně má zájem, který je má rád. Tak to musí být pro ně úžasná nová síla.“

Zajímavý je i další příběh: mladý bezdomovec, kterého rodiče zavrhli, našel na ulici zašpiněný letáček z názvem „Jsi milován“. I v tomto případě krátkých text povzbuzení změnil lidský život.

Podle zkušeností pracovníků Evropských tiskových misií mají i v době internetu a chytrých telefonů papírové letáčky velký význam. Proč?

Z produkce Brněnské tiskové misie

„Letáček má výhodu, že je to krátký výstižný text. Dnes lidé nemají čas číst dlouhé statě, dlouhé články, a přivítají jasnou myšlenku.“

Když před dvaceti lety občanské sdružení nazvané Brněnská tisková misie svou činnost zahajovalo, bylo vydávání letáčků motivováno potřebou poskytnout základní informace o křesťanství. Jednalo se od počátku o práci široce ekumenickou, na níž se podílejí všechny církve a denominace.

Současné cíle Brněnské tiskové misie shrnuje její ředitel Petr Kolek takto:

Z produkce Brněnské tiskové misie

„Hlavním cílem je přinášet dobrou zprávu o záchraně člověka, to znamená evangelium, všem lidem v naší zemi. Letáčky povzbuzují v těžkých chvílích života, v nemoci, ve vězení, v samotě, pomáhají překonat i různé stresové situace, také různé závislosti, pomáhají lidem nalézt smysl života. Snažíme se, aby vyzývaly i k obnovení rodiny, morálky a také varují před sektami.“

Vedle textů v češtině vydávají v Brně další milióny kusů letáčků ve slovenštině, litevštině, srbštině, polštině a angličtině. Celá tato práce je financována z dobrovolných příspěvků odběratelů a spolupracovníků a také z darů tiskové misie z německého Marburgu. A jak se vlastně texty z Brněnské tiskové misie šíří?

Z produkce Brněnské tiskové misie

„Naši odběratelé ty letáčky, které je oslovily, chtějí dát dál a dávají je do dopisů, do knih, když si půjčí z knihoven, lékaři a zdravotní sestry je dávají v čekárnách, kaplani je nosí do věznic a odtamtud přicházejí dopisy, jak jim ten letáček pomohl i v situaci, kdy se cítí už na dně, že dostanou novou naději.“

Říká Libuše Ranšová. Další informace o Brněnské tiskové misii je možno dozvědět se na webových stránkách www.btm.cz.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio