Bude Srbské pravoslavné církvi vrácena bohoslovecká fakulta v Sarajevu?

6. únor 2011

Budova bohoslovecké fakulty v bosenském Sarajevu bude vrácena Srbské pravoslavné církvi. Dohodu o tom podepsali bosenský mezinárodní protektor Valentin Inztko a příslušné bosenské vládní a správní instituce. Problém spočívá v tom, že v objektu školy nyní funguje ekonomická fakulta sarajevské univerzity. A zatím není kam ji přestěhovat. Restituce tak může trvat mnoho let. Mezi Bosňáky (Muslimy) a Srby to vyvolává napětí.

Pravoslavná bohoslovecká fakulta fungovala v Sarajevu od roku 1887 až do roku 1941, kdy její existence skončila pod vlivem události 2. světové války. Titovi komunisté, kteří z ní na jugoslávském teritoriu vyšli jako vítězové, budovu zestátnili, podobně jako další majetek náboženských komunit a církví. Na pozemcích Srbské pravoslavné církve tak dnes stojí mimo jiné parlament Bosny a Hercegoviny, sídlo Rady ministrů a v budově někdejší bohoslovecké fakulty fakulta ekonomická.

Po rozpadu Jugoslávie slíbil srbské pravoslavné objekty vrátit církvi někdejší bosenský prezident Alija Izetbegovič. Mezi tím však vypukla krvavá bosenská válka. Tisíce islámských, katolických a pravoslavných objektů byly zničeny vojsky znepřátelených národů. Bohoslovecká fakulta byla ze Sarajeva přesunuta do města Foča. A pravděpodobně tam ještě dlouhou dobu zůstane. Proč?

Pravoslavná bohoslovecká fakulta ve východním Sarajevu - Foča

Hrozí obstrukce. S vrácením majetku Srbské pravoslavné církvi sice už před delším časem souhlasili zástupci hlavních bosenských náboženských komunit - islámské, pravoslavné a katolické, kteří zasedají v Radě pro vztahy mezi vyznáními. I v memorandu bosenského protektora, který spolupodepsali zástupci muslimsko chorvatské poloviny Bosny a Hercegoviny, kantonu Sarajevo a jeho čtvrti Staré město, se píše o restituci. Nicméně se v něm hovoří i o tom, že bude nejprve nutné přestěhovat ekonomickou fakultu, která v budově někdejší bohoslovecké funguje, do jiného objektu. A ten zatím neexistuje. Všechny zmíněné správní jednotky mají doposud jen provizorní rozpočty, protože se zatím nedaří vytvořit orgány, které by reflektovaly výsledky podzimních celobosenských voleb. S výdaji na vybudování nové ekonomické fakulty by měly počítat až rozpočty definitivní. Takže k užívání bude budova bohoslovecké fakulty předána Srbské pravoslavné církvi v nejlepším případě až za několik let.

Kauza vyvolává napětí. Mezi Srby panuje přesvědčení, že politici zejména bosňáckého, nebo chcete-li muslimského původu, budou klást restituci různé obstrukce. A to je na nejvyšší míru citlivé v momentě, kdy už byl v Bosně a Hercegovině vrácen majetek islámské komunitě a katolické církvi. Alespoň ta jeho část, která nebyla během války zničena.

Bývalá bohoslovecká fakulta v Sarajevu
autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio