Cenu ministra zahraničí Gratias agit obdržel izraelský podnikatel Avraham Harshalom

26. červen 2016

Lásce k letadlům se naučil kdysi v Československu. Zůstala mu až do stáří. Dnes 91-letý podnikatel z Izraele Avraham Harshalom převzal 17. června z rukou českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka cenu Gratias agit. Tu před několika dny dostaly osobnosti, které se zasloužily o šíření dobrého jména České republiky v zahraničí.

Cenu Gratias agit dostal Avraham Harshalom za své aktivní působení při obnově vztahů mezi Státem Izrael a Českou republikou po roce 1989.

„Já jsem předseda Izraelské společnosti přátel České republiky. A jsem aktivní ve vztazích mezi Izraelem a Českou republikou.“

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek udílí ocenění Gratias agit Avrahamu Harshalomovi

Dnes stále nesmírně činorodý a vitální Avraham Harshalom se narodil jako polský Žid Adam Friedberg na území dnešního Běloruska. Během druhé světové války prošel koncentračními tábory v Osvětimi a Buchenwaldu.

„Já jsem se v Československu narodil podruhé. Utekl jsem z koncentráku a tady jsem se začátkem roku 1945 ukrýval. Po skončení války jsem nejel domů, protože tam byl Sovětský svaz. Já jsem byl jediný, který zůstal z rodiny. Tak jsem si říkal, že můj domov je tady. Šel jsem studovat na techniku do Prahy. Když začala naše válka o samostatnost, vybrali 22 studentů židovského původu, aby byli cvičení v československé armádě a pak pro Izrael bojovali jako letci.“

Mladý Avraham absolvoval v roce 1948 výcvik na letišti v Olomouci.

„Bylo to těžké. Za šest měsíců jsme měli stihnout to, co se plánovalo na jeden a půl roku.“

Avraham Harshalom

Podpora Izraele ze strany Československa ale netrvala dlouho. Vojenský letecký výcvik pro vojáky židovského státu byl ukončen a za pár let Československo začalo cvičit druhou stranu, tedy arabské země.

„To je politika. To nedělal československý národ, to všechno plánoval Stalin.“

Pan Harshalom založil v Izraeli firmu, která se specializuje na elektrotechnické přístroje a byl jejím dlouholetým generálním ředitelem. Létání ale zůstal věrný. Před několika lety ještě sám řídil své ultralehké letadlo. Nehledě na svůj věk několikrát do roka navštěvuje Českou republiku, k níž se mu vážou nejenom hezké vzpomínky, ale kde má i řadu přátel. Obnovení kontaktů s Českem pro něj znamenalo i obnovení jeho znalostí češtiny.

Slavnostní udělení Ceny Gratias agit 2016

„Čtyřicet let jsem nemluvil česky. Hodně jsem zapomněl. Studoval jsem po válce jen tři a půl roku a moc dobře jsem češtinu neuměl. Ale když tady padl režim, bylo otevřené české velvyslanectví v Izraeli, tak jsme se začali stýkat a mluvili jsme česky.“

Avraham Harshalom publikoval o svém životě knihu „Zrozen z popela“, podle níž byl natočen dokumentární film. Byl také vyznamenán hodností plukovníka československé armády. Svědectví Avrahama Harshaloma je unikátní i proto, že dnes žije pouze pět izraelských pilotů, kteří prošli poválečným výcvikem v Československu.

Ceny Gratias agit

Ohrožuje dnešní Evropu opět nacionalismus? A proč Židé při čtení Tóry používají ukazovátko ve tvaru ručičky? Celý pořad Šalom alejchem si kdykoli poslechněte v našem audioarchivu.

autor: sch
Spustit audio