Česká Charita vyhlásila sbírku pro pomoc lidem v Libyi

26. březen 2011

Pozornost celého světa se teď upíná zejména ke dvěma zemím: Japonsku a Libyi. Zatímco zemi vycházejícího slunce postihlo ničivé zemětřesení a následně tsunami, Libye se proměnila ve válečnou zónu. Obě země potřebují pomoc. A v obou případech ji nabízí také česká Charita.

Dění v zemích severní Afriky poutá celosvětovou pozornost. V centru zájmu je především Libye. Země s 6 miliony obyvatel neuniká pozornosti ani církve a charity. Česká charita už delší dobu pozorně vnímá utrpení lidí žijících v této zemi i těch, kteří z Libye prchají před následky ozbrojeného konfliktu a soustřeďují se za hranicemi země.

„Situace v severní Africe, primárně jde o Libyi, ale nepřímo je zasažen i Egypt a Tunisko, jakoby předcházela situaci v Japonsku. Už tehdy jsme zvažovali pomoc, získávali jsme informace od našich partnerů. Potom se logicky pozornost celého světa upřela na Japonsko, kde je to katastrofa nebývalého rozsahu. Nicméně my ani v této chvíli nechceme zapomenout na lidi v Libyi a uprchlíky, kteří se soustřeďují už za hranicemi Libye. Nejvíce je to na hranici egyptské, o něco méně tuniské a nyní jsou to i zprávy, že se uprchlíci soustřeďují i na jihu, čili hranici Čadu a Nigeru.“

Vysvětluje Pavel Gruber z Charity Česká republika.. Od počátku konfliktu se do pomoci obětem zapojily dva mezinárodní týmy, které na místo vyslala Caritas Internationalis.

„Na libyjsko-tuniské hranici tým vede francouzská charita, na libyjsko-egyptské je to mezinárodní tým, složení ze zástupců libanonské, francouzské a americké Charity. Primárně na té egyptské hranici probíhala a probíhá distribuce potravinových balíčků a vody.“

Podle zpráv přímo z místa se zde uprchlíkům poskytuje kolem 2000 tisíc potravinových balíčků a 3000 kusů tři čtvrtě litrových lahví vody denně. Situace se ale stále mění, podle vývoje v zemi, říká Pavel Gruber.

„Od té doby, co začaly nálety, tak proud migrantů ustal. Pravděpodobně je situace ve východní Libyi natolik nepřehledá, že lidé spíše vyčkávají, možná se schovávají.“

Česká Charita proto společně s partnerskými organizacemi situaci monitoruje, aby mohla podle potřeb rychle pomoci. Pro celou oblast severní Afriky proto vyhlásila sbírkové konto. Podle komentátora Českého rozhlasu 6 Jana Fingerlanda bude pomoc nutná, ať už situace v Libyi dopadne jakkoliv.

„Situace možná už stovek tisíc lidí v Libyi je velice zoufalá a dokonce je důvod obávat se, že se ta situace bude dále prohlubovat. Zejména, pokud by se ukázalo, že občanská válka nebude rychle u konce a může se protáhnout třeba i na týdny. Zároveň, dokonce i kdyby ta válka byla rychle ukončena, nikde není řečeno, že se podaří Libyi politicky stabilizovat. A v tom případě pomoc zejména z Evropy, dobře organizována a rychle dopravená na místo, může pomoci celé řadě lidí.“

Sbírkové konto Charity pro pomoc Libyi je následující: 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol: 181 – severní Afrika (Egypt, Libye a Tunisko).

autor: Kateřina Rózsová-Horálková
Spustit audio