Češka pokřtěná papežem, první pomocný biskup Ostravsko-opavské diecéze a Prádelna papeže Františka

15. duben 2017

Mezi těmi, které pokřtí papež František dnes při velikonoční vigilii, je i Češka. Taťána Čempelová bude pokřtěna spolu s dalšími jedenácti katechumeny. To, že papež o Velikonocích křtí několik lidí z různých částí světa, je už tradicí. Za křtem ženy z České republiky ve svatopetrské bazilice stojí podle Katolického týdeníku kněz Marcel Puvák, který nelenil a s žádostí o křest své farnice z Dětmarovic ve Vatikánu požádal. Na svůj mail papežskému ceremoniáři prý ke svému překvapení dostal kladnou odpověď hned druhý den.

Ostravsko-opavská diecéze bude mít nového a vlastně úplně prvního pomocného biskupa. Stane se jím Martin David. Knězem je od roku 2000 a v minulosti byl například pověřen službou kaplana pro mládež v děkanátu Opava. Termín jeho biskupského svěcení zatím není znám, ale podle diecézního biskupa Františka Václav Lobkowicze by k němu pravděpodobně mělo dojít ještě před prázdninami. O jmenování pomocného biskupa požádal papeže koncem loňského roku právě biskup Lobkowicz a to zejména kvůli svému zdravotnímu stavu.

Prádelnu papeže Františka otevřeli tento týden v Římě. Centrum umožňuje nejchudším lidem vyprat si a vyžehlit zdarma. Nachází se v římské čtvrti Trastevere a chudí tu mají k dispozici šest praček, sušičky a žehličky. V nejbližších měsících přibydou také sprchy, sklad oblečení a lékařská ordinace. Spravovat ho bude komunita Sant’Egidio.

Památku mučedníků našeho a minulého století uctí papež František dnes odpoledne v římské bazilice svatého Bartoloměje na Tiberském ostrově. Tam jsou od roku 2000 ukládány relikvie mnoha mučedníků a svědků víry z období totalitárních režimů dvacátého století a současného pronásledování křesťanů.

Devadesáté narozeniny oslaví zítra na velikonoční neděli emeritní papež Benedikt XIV. Životní jubileum oslaví v kruhu nejbližších. Z Německa za ním přijede jeho bratr Georg. Jak uvádí Vatikánský rozhlas, na velikonoční pondělí, tedy den po narozeninách, plánuje také oslavu „na bavorský způsob“. Na ní přijede také malá delegace z jeho vlasti.

Spustit audio