Česká televize odvysílá portrét jezuity pátera Františka Lízny

26. leden 2009

Česká televize dnes na 2. programu odvysílá portrét českého jezuity a kněze s duší bojovníka Františka Lízny. Jeho životní příběh bude k vidění v rámci cyklu Neznámí hrdinové - Pohnuté osudy od 20.50 hodin. Repríza dokumentu bude v pátek 30. ledna v 10.05 hodin na ČT 2.

Katolický kněz, jezuita František Lízna (* 1941) brzy prodělal dvě zásadní zkušenosti s totalitním režimem. Po převratu v roce 1948 byl z politických důvodů uvězněn jeho otec a rodina se musela vystěhovat z domova. Jako mladík navštívil dívku, jejíž otec, sedlák, byl právě zatýkán, jelikož nechtěl vstoupit do družstva. Lízna tehdy na protest strhl rudou vlajku, která visela na národním výboru - a dostal za to několikaměsíční trest.

Vojnu absolvoval u trestného útvaru a brzy po ní šel do vězení znovu - za pokus o nedovolený přechod hranic. Lízna se v době politické oblevy dostal na teologickou fakultu (1968), byl vysvěcen, ale neobdržel tzv. státní souhlas s kněžskou činností. Patřil mezi první signatáře Charty 77, pracoval v různých dělnických povoláních a staral se o nemocné. Za vydávání samizdatových publikací putoval potřetí do vězení (1981).

Po 17. listopadu 1989 se stal rektorem kostela U Jezuitů v Brně, kde působil až do roku 1995 - staral se znovu o nemocné, o vězně, o bezdomovce a o Romy. Pak se stal knězem ve věznici na Mírově. Později se usadil se na faře ve Vyšehorkách, kde působí dodnes. V roce 2001 propůjčil prezident Václav Havel Františku Líznovi Řád TGM za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a lidských práv. Roku 2003 mu byla udělana cena Františka Kriegla (získal ji spolu s dalším vězeňským kaplanem Tomášem Vlasákem).

Páter František Lízna a jeho hospodyně Josefka

Dokument připravili: režie Vítězslav Romanov, scénář Adam Drda, dramaturgie Jiří Sirotek, vedoucí projektu Čestmír Franěk.

Dokument také můžete vidět na internetu - klikněte zde.

Zdroj: www.ceskatelevize.cz

Spustit audio