České „Kmotrovo“

20. listopad 2010

„Nebát se a nekrást“, doporučoval kdysi první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Dnes by se dalo jeho heslo parafrázovat slovy „nebát se a vytrvat v boji proti korupci“. Právě ta je totiž neduhem, který 21 let po pádu komunistického režimu mnoho našich občanů znechucuje. Jde samozřejmě především o problém etický. Jak na něj ale najít lék? To je otázka, kterou si položil Daniel Raus.

Velikán ruské literatury Fjodor Michajlovič Dostojevskij se kdysi zamýšlel nad zákonitostí, spojenou se smrtelnou nemocí: tuberkulózou. Napsal, že když je v počátečním stadiu, těžko se rozpoznává, ale lehko se léčí. Když je v pokročilém stadiu, pozná se naopak lehko, ale těžko se léčí. Něco podobného platí o korupci, která jako zhoubná nemoc zasahuje životně důležité funkce společnosti. V počátečním stadiu se těžko zjistí a lehko odstraňuje, zatímco v rozvinutém stavu ji vidí každý, ale odstranit ji už nedokáže nikdo.

Zdá se, že podobný stav postihl českou společnost. Jedenadvacet let po sametu se korupce stala klíčovým slovem několika voleb, objevily se iniciativy typu „Vyměňte politiky“, občané začali kroužkovat a křížkovat – a dokonce i politické partaje zjišťují, že tohle není žádná legrace. Mnoho voličů má navíc pocit studené sprchy - poté, co se ukázalo, že česká „kmotrologie“ je daleko propracovanější, než kroužkovací metody.

Nejsme prostě ve stavu, kdy vyléčí neduhy jedna pilulka. Pacient potřebuje radikální kůru, vyžadující odvahu a nasazení. A hlavně: nesmí to vzdát. Česká společnost má na to, aby byla zdravá. Začít musí u správné diagnózy, a také u konstatování, že jde v první řadě o problém morální.

A tady je dobré nahlédnout do Bible, která obsahuje příběh daleko horšího města, než je české „Kmotrovo“. Jmenovalo se Sodoma a zachránit ho mohlo deset spravedlivých. Kdo četl Čapkovy Apokryfy, nejspíš si pamatuje úchvatnou scénu, ve které Lot a jeho žena horečně sčítají potenciální kandidáty, ale deset jich nikdy není. A právě v tom spočívá katastrofa Sodomy.

Otázka zní, zda má česká politika svých „deset spravedlivých“. Řekl bych, že ano – pokud nevěříte, zkuste počítat. Jedno je přitom jisté: tito lidé budou v boji proti korupci potřebovat odvahu a podporu voličů. Situace je vážná, nikoliv zoufalá. Takže: Bůh ochraňuj našich deset spravedlivých.

autor: Daniel Raus
Spustit audio