Českobudějovická katedrála prochází rozsáhlou rekonstrukcí

19. listopad 2011

Tento týden začali odborní pracovníci otvírat tři hrobky ukryté pod podlahou katedrály sv. Mikuláše v Českých Budějovicích. Kostel právě prochází rozsáhlou rekonstrukcí, kromě jiného se opravují také podlahy, a proto je možné nahlédnout, co se skrývá pod nimi. Jak se zdá, jedna z hrobek nebyla otevřena dokonce od 18. století. Na odkrývání hrobek se vydala reportérka Pavla Kuchtová, kterou provázela archeoložka Jihočeského muzea Zuzana Thomová.

S archeoložkou Jihočeského muzea v Českých Budějovicích stojíme právě v českobudějovické katedrále a stavební ruch napovídá, že katedrála je právě v rekonstrukci a při té rekonstrukci se jistě provádějí i mnohé průzkumy. Proto jsme tady a teď stojíme u jedné z hrobek, které budete odkrývat.

Archeoložka Zuzana Thomová: „Je to určitě tak, ale je to jenom jedna z hrobek. My jsme tady samozřejmě dělali v rámci rekonstrukce kostela sv. Mikuláše záchranný archeologický výzkum a v rámci toho jsme našli pod presbytářem a pod dvěma bočními kaplemi – pod tou severní a pod jižní – tři hrobky. Ty hrobky jsou značně rozsáhlé, třeba konkrétně ta pod tím presbytářem, tam nelze mluvit o hrobce, tam se dá, si myslím, spíš mluvit o kryptě. Protože je to prostor 5 x 3 metry, je tam průchozí výška skoro 2 metry 20, jsou tam barokní klenby, je tam pohřbeno zhruba asi 20 jedinců, kteří jsou samozřejmě v takovém stavu, v jakém jsou, protože v roce 2002 těmi zdejšími hrobkami prošla povodeň a podle toho tam ta situace vypadá.“

Dá se tedy říct, že jste šli „najisto“. Přesto – co očekáváte? A víte, kdo vlastně je v těch hrobkách uložen?“

Katedrála sv. Mikuláše v Českých Budějovicích před rekonstrukcí

Archeoložka Zuzana Thomová: „To je další taková zvláštní věc. Prozatím jsme hledali v písemných údajích, ale zatím jsme nenašli žádnou zmínku právě o těchto prostorách. Takže, jednak jsme tyto prostory zdokumentovali a přesně zaměřili, tudíž investor nebo majitel toho objektu – v tomto případě tedy církev a biskupství – budou mít jasno, co všecko mají pod podlahou. Musíme se tomu samozřejmě přizpůsobit a pochopitelně vytěžit i z toho otevření hrobek řadu informací, což se budeme snažit, protože bychom velmi rádi odebírali vzorky kostí a na základě těch vzorků potom určovali, jakými konkrétními chorobami třeba trpěli ti jednotliví lidé, kteří jsou tam pohřbení.“

Jak už řekla archeoložka Zuzana Thomová, archeologický průzkum hrobek se provádí v souvislosti s rozsáhlou rekonstrukcí českobudějovické katedrály svatého Mikuláše. Děkan kapitulní farnosti Zdeněk Mareš ukazuje, co všechno se během dvou let opraví:

Katedrála sv. Mikuláše v Českých Budějovicích před rekonstrukcí

Děkan Zdeněk Mareš: „Podlahové topení, čili s tím spojená i nová dlažba v celém interiéru kostela, nová elektroinstalace, výmalba interiéru včetně nějakých restaurátorských oprav, ale potom bychom rádi taky realizovali i novou úpravu liturgického prostoru včetně mobiliáře. Rekonstrukce katedrály by měla být hotova do června roku 2013. První výsledky archeologického průzkumu hrobek bychom mohli znát během tří týdnů.

autor: pku
Spustit audio