Českobudějovické biskupství slaví kulaté výročí vzniku

10. říjen 2015

Před 230ti lety založil císař Josef II. katolické biskupství na jihu Čech. Vydělením z pražské arcidiecéze vznikla tehdy diecéze českobudějovická, která v trochu zmenšené rozloze funguje dodnes. Jihočeští katolíci si kulaté výročí aktu osvíceneckého panovníka připomínají různými kulturními akcemi. Například po výstavě biskupského pokladu, se nyní v Českých Budějovicích koná další výstava, na které můžete spatřit spoustu zajímavých předmětů z biskupského depozitáře.

Výstava nazvaná prostě 230 let biskupství se nachází ve výstavní síni národního památkového ústavu v Českých Budějovicích na Senovážném náměstí. Pikantní na tom všem je, že expozice je nainstalována v domě, kde bydlel první českobudějovický biskup Schaaffgotsche. Pražský rodák totiž tenkrát přišel do Budějovic a neměl kde bydlet.

Na biskupském stolci v Českých Budějovicích se od dob Jana Prokopa Schaaffgotscheho vystřídalo ještě dalších dvanáct biskupů, včetně nedávno vysvěceného Vlastimila Kročila.

Výstavu 230 let biskupství je možné zdarma shlédnout v sídle Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích každý všední den až do 19. října.

autor: Filip Černý
Spustit audio