Cesta papeže a ekumenického patriarchy do Egypta, svěcení biskupa Martina Davida a zahájení procesu blahořečení Jacquesa Hamela

22. duben 2017

Spolu s papežem navštíví Egypt i Ekumenický patriarcha Bartoloměj, představitel řeckého pravoslaví. Cesta papeže Františka do Káhiry je naplánována na 28. a 29. dubna. Podle oficiálního programu se papež setká nejen s egyptskými křesťany, i tamním prezidentem země a vrchním imámem univerzity Al-Azhar Ahmedem al Tajíbem.

Ostravsko-opavská diecéze zná termín biskupského svěcení. Nový pomocný biskup Martin David bude vysvěcen 28. května v ostravské katedrále Božského spasitele. Dosavadního generálního vikáře diecéze Martina Davida jmenoval do funkce pomocného biskupa papež František v pátek 7. dubna.

V Praze se dnes (22. dubna) koná Národní pochod pro život a rodinu. Začíná bohoslužbou za nenarozené děti, rodiče a lékaře v 10 hodin ve svatovítské katedrále na Pražském hradě. Tu bude sloužit kardinál Dominik Duka. Ve 14 hodin pak začne pochod centrem Prahy, konkrétně z Klárova na Václavské náměstí.

Ve Francii zahájili proces blahořečení kněze Jacquesa Hamela, kterého zavraždili loni v červenci teroristé hlásící se k tzv. Islámskému státu. Papež František udělil výjimku z pětileté lhůty od úmrtí, která musí u beatifikačních procesů běžně uplynout. V diecézní fázi procesu blahořečení budou lidé svědčit o životě kněze a teologové zkoumat jeho spisy a kázání.

Spustit audio