Čeští a moravští biskupové jsou spolu s poutníky na cestě do Říma

Stovky věřících i duchovní se dnes vydávají z Česka do Říma na Národní pouť. Akci pořádá Česká biskupská konference. Čeští věřící odjíždějí za Benediktem šestnáctým pouze několik dnů poté, co papež při návštěvě Španělska kritizoval některé země - včetně Česka - za odklon od víry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bazilika sv. Petra

Bazilika sv. Petra | Foto: www.vaticanstate.va

Od zítřka do čtvrtka budou představitelé české katolické církve celebrovat mše přímo v nejslavnějších římských kostelech. „První bude ve velechrámu svatého Petra, kde bude sloužit mši arcibiskup Duka, další bude v bazilice Santa Maria Maggiore, kde bude mít mši arcibiskup Graubner a já budu mít mši v Lateráně, což je papežský chrám v Římě,“ přiblížil kardinál Miloslav Vlk.

Do Říma se na pouť vydávají letadlem, autobusy i auty nejen řadoví věřící, ale i stovka duchovních a vládní delegace, včetně první dámy. Smyslem a cílem pouti je především touto cestou poděkovat papeži Benediktu XVI. za jeho za loňskou návštěvu České republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pouti Čechů do Říma jsme v Ozvěnách dne hovořili s církevním historikem Jaroslavem Šebkem.

„Loňská návštěva papeže v Česku byla důležitá, protože dala výrazný impuls nejen pro samotnou církev, ale i pro vztah církve a společnosti. A i pro to, jakým způsobem reflektovat naši současnost,“ řekl v Ozvěnách dne odborník na církevní dějiny Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd.

Připomněl, že tradice poutí je v katolické církví stará téměř jako církev sama. „Samozřejmě vrcholy byly ve středověku a v českých zemích zejména v době baroka, potom poutní tradice postupně upadala. Ale řekl bych, že pokud se dá najít zajímavý obsah a náplň poutních návštěv, tak i v současnosti je zájem,“ dodal.


Náboženská lhostejnost

Připomněl, že cílem současné pouti je nejen setkání s papežem a příležitost k reflektování návštěvy papeže loni v ČR, ale i inspirace pro to, jakým způsobem by měla směřovat církev v České republice.
„A nejen v ČR, ale i v celém středoevropském prostoru. Řekl bych, že zatím se zdá, že naše církevní elity nedokázaly zvlášť výrazně tu návštěvu rozpracovat a dále uchopit,“ vysvětlil.

Za další impuls k diskusi označil Šebek výroky papeže Benedikta šestnáctého, které pronesl tento víkend během návštěvy Španělska, kdy jmenoval Českou republiku jako příklad země, kde se nebezpečně rozmáhá ateismus. Prohlásil, že je víru potřeba obnovit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pouti do Říma v pořadu Svět o třetí na Rádiu Česko.mp3

„Neřekl bych ale diskusi na téma ateismus, ale především impuls k diskusi o náboženské lhostejnosti. Myslím, že papež nesměřoval na to, že v Čechách nebo kolem nás je nějaký agresivní militantní odpor k víře, ale je tedy spíš ta náboženská lhostejnost. A to jsou věci nad kterými by se měla církev zamýšlet,“ upozornil Šebek.

„Je to příležitost pro určité skupiny poutníků blížeji se seznámit s Římem, se sídlem papežství. Rovněž tak je to určité bezprostřednější setkání i s papežem,“ řekl pražský arcibiskup Dominik Duka.

Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme