Čestné občanství Bruntálu pro Petra Becka a úmrtí Marty Kottové

25. červen 2017

Město Bruntál udělilo čestné občanství svému rodákovi, dnes devětaosmdesátiletému Petru Beckovi. Ten byl v roce 1942 spolu se svými židovskými příbuznými deportován do terezínského ghetta a odtud do Osvětimi. Zatímco 33 členů jeho rodiny zahynulo, Petru Beckovi se podařilo přežít. Dnes je členem olomoucké židovské komunity.

Minulou neděli 18. června zemřela ve svých 88 letech paní Marta Kottová. Od svých 13 do 15 let prošla terezínským ghettem, Osvětimí a dalšími nacisty zřízenými tábory. Po listopadu 1989 stála několik let v čele Historické skupiny Osvětim, sdružující bývalé vězně a jejich potomky, podílela se na vzdělávacích aktivitách. V roce 2008 byla vyznamenána medailí za Zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství.

Tento čtvrtek 22. června byla v plzeňské výstavní síni „13“ zahájena výstava věnovaná sochařskému dílu Otty Gutfreunda. Tento česko-židovský tvůrce patřil v meziválečném období k předním představitelům umělecké avantgardy. Veřejnosti je důvěrně znám zejména jeho pomník Boženy Němcové v Ratibořicích z roku 1922. Výstava soch Otty Gutfreunda bude otevřena do 17. září.

V květnu 1941 byla železniční stanice Pithiviers na východě Francii přeměněna v koncentrační tábor, v němž bylo před deportací na smrt v Německu a v okupovaném Polsku soustředěno na 3500 francouzských Židů. V příštím roce, 78 let po těchto událostech, má být na místě této od války nepoužívané stanice vybudován památník se vzdělávací výstavou.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio