ČT 2 uvede portrét jezuity Petra Koláře

22. listopad 2011

Česká televize 2 uvede v cyklu Cesty víry portrét jezuity Petra Koláře, který strávil dvacet let v exilu – především ve Francii, kde pomáhal uprchlíkům z východní Evropy. Po návratu se staral o francouzskou komunitu žijící u nás a pracoval v Českém rozhlase v Redakci náboženského vysílání krátce po jejím zrodu.

Dokument Ve středu ohně od Jolany Matějkové ukazuje i jeho návrat ke kořenům, k vysokým pecím na Ostravsko, na hráze k Paskovu, kde ho otec dělník vychoval, aby se stal tím, čím je dnes. Člověkem, který přeje svobodu názorů sobě i druhým. Pravdivým, jehož mnozí pro jeho otevřenost nazývají ET. V duchu zkušeností přivezených z Francie říká Petr Kolář, že církev má být svědomím mocných a kritizuje spojení “oltáře a trůnu”....

Petr Kolář byl oceněn vysokým francouzským vyznamenáním Řádem čestné legie. Celý život studoval dějiny jezuitského řádu a v lednu v Olomouci vyjde dílo, které jeho mnohaletou práci završuje.

00524083.jpeg

V dokumentu také promluví evangelický farář Miloš Rejchrt a pražský biskup Václav Malý. Pořad můžete sledovat v neděli 27. listopadu v 16:50 hod. na ČT 2.

autor: Tisková zpráva České televize
Spustit audio