Czech Hockey Ministry International

25. únor 2012

Občanské sdružení Czech Hockey Ministry International bylo založeno v roce 1999 jako česká pobočka mezinárodní křesťanské organizace, fungující už od roku 1977. Těžiště její činnosti je v pořádání misijních hokejových táborů pro děti ve věku 10 až 16 let. Vedle České republiky tato organizace funguje především ve Spojených státech a Kanadě, dále ve Švýcarsku, na Slovensku a ve Švédsku. A jak bude vypadat hokejový tábor připravovaný pro letošní prázdniny?

S pořádáním hokejových táborů začala česká pobočka Hockey Ministry International už v roce 1997. Tábor tehdy proběhl na zimním stadionu ve Vsetíně a zúčastnilo se jej 25 dětí. Od té doby počty účastníků narostly a také místo konání se mění. Na kemp jezdí asi 50 až 60 dětí, přičemž 10 míst je určeno pro brankáře. Cílem je především naučit se hrát hokej, ale také získat určité povědomí o křesťanství.

Pro další informace jsem se vypravil do Zlína, kde na mě na zdejším zimním stadionu čekal jeden z organizátorů tábora Petr Šalamoun. Jak tedy hokejové kempy probíhají?

Hockey Camp pořádaný sdružením Czech Hockey Ministry International

„Je to normální hokejový kemp, tak jak je soustředění normálně v týmu. Chlapci mají trénink dvakrát denně na ledě, v tělocvičně a k tomu mají doprovodný program s trenéry.“

Skutečnost, že natáčíme tento příspěvek ve Zlíně, není náhodná. V tomto městě totiž v 80. letech působil známý český hokejista Tomáš Kapusta. Ten v roce 1985 emigroval a ve Spojených státech se setkal právě s organizací Hockey Ministry International. Po svém návratu do České republiky zatoužil organizovat podobné kempy i u nás. A to se mu podařilo.

Kempy u nás probíhají už patnáct let. Co je však na nich misijního? Odpovídá opět Petr Šalamoun.

Hockey Camp pořádaný sdružením Czech Hockey Ministry International

„Mladí kluci, kteří přijíždějí na tyto naše hokejové kempy, se mohou zdokonalit coby mladí talentovaní hokejisté a navíc se mohou s trenéry dovědět o jejich osobním životě, o jejich hledání a o jejich spojení s křesťanstvím.“

Ve světovém sportu nacházíme mezi sportovci řadu křesťanů. Jak je tomu s ledním hokejem?

„Tak v ledním hokeji je jich určitě taky dostatek. Mají to samozřejmě trochu těžší v tom, že hokej je tvrdá hra. Z našich českých hráčů je to Tomáš Kapusta, Josef Marha, který působí momentálně ve švýcarském Davosu, Jiří Veber a Pavel Janků. Ze světových je to Mike Gartner, bývalý brankář New Yersey Devils a současný reportér New Yersey Television Chico Resh a řada dalších.“

V letošním roce bude kemp probíhat od 22. července. Je určen pro registrované hokejisty ve věku 9 až 16 let. Mladé sportovce zde budou trénovat někteří ze jmenovaných hráčů – Tomáš Kapusta, Josef Marha, Chico Resh a další. Pozornost se bude zaměřovat především na bruslení, hráči budou zdokonalovat své technické dovednosti a součástí výcviku je i speciální trénink pro brankáře, obránce a útočníky. Připraven je samozřejmě i společný večerní program, ve kterém nebudou chybět hry, písničky a zábava.

Hockey Camp pořádaný sdružením Czech Hockey Ministry International

Podrobné údaje o kempu je možno najít na webových stránkách chmi.granosalis.cz, kde zájemci naleznou i přihlášku.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio