Daniel Raus: Otřesný případ ze Slovenska

21. květen 2011

Na stránky bulvárních médií se dostal v tomto týdnu otřesný případ slovenského kanibala Matěje Čurka. Ten si přes internet domlouval vraždu jistého Švýcara, který bral zpočátku všechno jako žert, pak ale raději upozornil policii. Při zásahu byl posléze zločinec zastřelen. A proč o tom mluvíme v našem pořadu? Podívejme se na širší souvislosti smutného příběhu.

Matěj Čurko vypadal jako běžný chlapík středního věku. Žil navenek spořádaně, živil se prací s počítačem, postavil dům nedaleko Košic, měl ženu a dvě dcery. Nikdo netušil, že vede ještě skrytý život brutálního vraha. Věděly to pouze jeho budoucí oběti, kterým sliboval, že je zabije, vytvářel s nimi jakýsi zvrhlý vztah a osnoval jejich smrt.

Fungoval jako vykonavatel rozhodnutí samotné oběti, která neměla odvahu spáchat sebevraždu. Slovenská policie předpokládá, že zavražděných bylo několik – a když její šéf oznamoval podrobnosti, bylo vidět, že příběh je i pro zkušeného policistu otřesný. Důkazy jsou přitom jasné. Vrah byl dopaden prakticky při činu a pozůstatky jedné z obětí se našly podle souřadnic, zapsaných v jeho počítači.

Případ vyvolává řadu otázek, spojených s internetem. Právě přes něj si totiž Matěj Čurko šílené činy domlouval. Mimochodem, najdete tam i konverzaci, kterou vedl s jednou z obětí několik hodin před vraždou. Připomíná to nedávné informace z dalekého Japonska. Došlo tam totiž k několika případům, kdy si mladí lidé po internetu domlouvali hromadné sebevraždy.

Když přičteme to, že světovou síť milují teroristé a přívrženci mnoha nebezpečných hnutí, musíme se ptát: Nakolik je toto médium bezpečné? Co všechno díky němu hrozí? Odhaluje temné stránky lidského nitra, nebo je ve skutečnosti povzbuzuje? Co se dá dělat proti zločinu, který se po internetu šíří? A jak před ním chránit například děti?

Odpovědi nejsou jasné a situace připomíná biblické podobenství o pšenici a koukoli. Majitel pole zjistí, že mu na něj v noci někdo zasel koukol. A když ho chtějí služebníci vytrhat, zarazí je s prosbou, aby počkali do žní, protože jinak vytrhají také pšenici. Jinými slovy, když se dá lidem svoboda, někdo ji využije na dobré, jiný na zlé. Svoboda jako taková je ale správná věc.

Otřesný případ ze Slovenska má poněkud zvláštní příchuť. Vrah prostřednictvím internetu plánoval zločin a díky internetu byl taky dopaden. I na světové síti je totiž nakonec všechno o lidech.

autor: Daniel Raus
Spustit audio