Daniel Raus: Severní Korea a náboženství čučche

7. leden 2012

Od smrti severokorejského diktátora Kim Čong-ila se množí spekulace na téma, jakým směrem se vydá tamní režim. Diktátorův třetí syn Kim Čong-un podle všeho nedrží otěže moci až tak pevně v rukách. Krom toho není jasné, co si myslí o případných reformách, a jestli bude mít sílu a možnost se do nich vůbec pustit. Kam se tedy vydá Severní Korea?

Když se po pádu komunismu začalo sjednocovat Německo, snad nikdo nesledoval tento proces tak pozorně, jako Jižní Korea. Její obyvatelé žili myšlenkou možného sjednocení Korejského poloostrova v případě, že by se zhroutil stalinistický režim na severu. Nic takového se ale nestalo. A německé sjednocení bylo mnohem dražší oproti předpokladům, takže bohatá Jižní Korea se dnes už případného sjednocení spíše děsí.

Oba německé státy byly navíc ekonomicky silnější než obě korejské země. A co je horší, východoněmecké hospodářství bylo zhruba čtyřikrát slabší, než západoněmecké – ale Severní Korea je minimálně sedmnáctkrát slabší, než jižní soused. Tato nešťastná země působí dojmem černé skříňky – nikdo neví, co skrývá uvnitř. Proto zasvěcení pozorovatelé varují: nechtějte příliš rychlé zhroucení Kimova režimu. Postupné změny k lepšímu budou lepší pro všechny.

Pohřeb Kim Čong-ila

Je to ale otázka. Už proto, že severokorejský režim je mimořádně krutý. Porušování lidských práv je na denním pořádku a ideologie soběstačnosti, zvaná „čučche“, se stala doslova náboženstvím, žádajícím celého člověka. Režim se bojí hlavně buddhistů a křesťanů, kteří podle něj mohou čučche zničit. Proto je bez milosti pronásleduje. Ironií je pak to, že důsledkem uctívané soběstačnosti je neustálá hrozba hladomoru. Před patnácti lety ostatně propukl a vyžádal si zřejmě až 2 milióny obětí.

Je otázka, kam se režim vydá pod vedením třetího z dynastie Kimů. Je stejně nečitelný, jako celá země. Kim Ir-sen kdysi zavedl stalinistický režim a onu ideologii čučche. Jeho sym Kim Čong-il ji vyhlásil za svatou a dal první místo armádě. Co udělá Kim Čong-un? Vymyslí ještě něco horšího? Přivede čučche k definitivnímu vítězství nad křesťanstvím a buddhismem?

Tělo Kim Čong-ila je vystaveno ve skleněné rakvi v Pchjongjangu

Od konce korejské války zmizelo beze stopy na 300 000 křesťanů. Teď se ale dostala do rukou exulantů nová armádní příručka s názvem „Chraňme naše vojáky před nebezpečím náboženství“. Doslova se v ní praví, že náboženství se mezi vojáky šíří jako mor. Je to dobrá zpráva. Jedna z nejlepších, jaké ze Severní Koreje v poslední době přišly.

autor: Daniel Raus
Spustit audio