Daruj hračku s Českým rozhlasem

6. prosinec 2009

Daruj hračku s Českým rozhlasem, vyzýváme už léta naše posluchače. A nutno říci, že jsme si vzájemně porozuměli - ve prospěch a pro radost dětí z dětských domovů. Také letos si oživíme detaily s Jakubem Hritzem z rozhlasového odboru marketingu.

"Skutečně, jakmile se nám začne blížit konec listopadu, tak to předznamenává začátek sbírky Daruj hračku s Českým rozhlasem. Takže jsme ji rozjeli i letos a od 23. listopadu je možné, aby si posluchači Českého rozhlasu rezervovali konkrétní děti na stránce www.rozhlas.cz/hracky."

Já vím, že vy hovoříte v určité zkratce..."rezervovat si děti" - vysvětleme to, co to přesně znamená?

"Máme pro posluchače připravenu databázi, kde najdou děti z dětských domovů, s různým tělesným i mentálním postižením. Každé dítě zde má dvě přání. Je možné si je vybrat, rezervovat a poté jim to přání splnit."

S tím, že pokud je tam nějaký chlapeček, který si přál, dejme tomu, autodráhu... iniciativě se meze nekladou, že... a někdo to tedy chce pořídit, tak jak to zaplatí, jak se to doručí, jak se to dělá?

"Takže: zarezervovat si přání konkrétního dítěte, jít koupit dárek, a buď nám ho sem poslat, na adresu Vinohradská 12, Praha 2, 120 99, nebo přinést přímo osobně. To lze od 28. listopadu do 14. prosince, denně od 9:00 do 18:00 hodin. U nás ve vestibulu sedí studenti Gymnázia Jana Nerudy, dárky převezmou, zaregistrují a dají příslušnému dětskému domovu."

Doma můžou mít lidé hodně hezkých hraček, které nejsou poškozené, třeba už jejich děti odrostly... Máte o tyto hračky zájem, anebo opravdu vůbec ne a jenom se vyplňují ta konkrétní dětská přání?

"Určitě máme i o tyto hračky zájem. Protože někteří lidé samozřejmě nemají internet, nemohou se tam podívat, takže pokud přinesou, my určíme, jakému dítěti ten dárek dáme, pokud najdeme nějaké konkrétní přání v databázi, a pokud toto přání nenajdeme, tak máme připravené pytle, které jsou označeny obecně třeba ,plyšáci', ,hračky do tří let', ,hračky do deseti let' a ty samozřejmě přerozdělíme a potom se i tyto do dětských domovů dostanou."

Jak vy, Jakub Hritz, garantujete, že všechno je čisté, že se to dostane, kam má, a že je to pokud možno spravedlivé...

"Jménem Českého rozhlasu a společnosti Tango Havlíčkův Brod skutečně garantuji, že všechny dárky se dostanou tam, kam mají. My skutečně na to dbáme, všechno se několikrát prověřuje, tak, aby se žádný dárek neztratil, a poté na webu darujhracku ukážeme fotografie z předávacího ceremoniálu a z dětských domovů, jak si děti dárky přebírají..."

Kolikátý že je to ročník?

"Jedenáctý..."

A stane se, že vás občas něco chytne u srdce, že se u toho lidsky zaseknete, a dojmete, nebo už je to rutina?

"Osobně dělám tu sbírku tři roky, a každý rok se najde něco, co mě překvapí. A musím říci, že mile. Letos to byla paní, přišla o dvou holích, mohlo jí být přes osmdesát, k devadesáti letům, a přinesla dárky..."

Myslím, že si ještě alespoň jednou v trvání této akce řekneme, jak běží a jaký mají lidé zájem...

"Děkuji všem, kteří se sbírky Daruj hračku s Českým rozhlasem zúčastní."

autor: ehů
Spustit audio