Debata o církvi a majetku

12. listopad 2012

Centrum Dominikánská 8 pořádá ve čtvrtek 15. listopadu 2012 od 19.30 hodin debatní večer na téma "Chudá církev?". V barokním refektáři kláštera dominikánů u sv. Jiljí v Praze (Jilská 7a) se bude diskutovat o ideálu chudoby, ale také o otázce spravedlnosti, vášni či o historické paměti.

O spletité historii církevního majetku, jeho (zne)užívání i perspektivách, které se před církví v naší zemi otevírají s částečným majetkovým narovnáním, přijdou diskutovat poslankyně Helena Langšádlová, Jaroslav Šebek a ekonom pražské arcidiecéze Karel Štícha.

Představa, že Církev má být chudá, je nejen všeobecně rozšířena, ale především založena přímo v evangeliu. Jak ji však realizovat konkrétně? A jak se v průběhu století mění spolu se společností i způsoby, kterými Církev prožívá svou chudobu? Jak přišla vůbec k majetku a jak by s ním měla nakládat?

Všechny tyto otázky se v posledních dnech staly velmi aktuálními v souvislosti s tím, že sněmovna v noci ze 7. na 8. listopadu schválila i napodruhé zákon o částečném majetkovém narovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. K dokončení legislativního procesu zbývá stanovisko prezidenta republiky Václava Klause.

Více na www.dominikanska8.cz.

autor: Arcibiskupství pražské
Spustit audio