Debata o hudbě v katedrále

26. září 2013

Hudba jakožto nositelka slova má v liturgii výjimečnou roli. Jak by měla vypadat, aby odpovídala potřebám současné liturgie? A jak by měla vypadat v biskupském kostele? Na tyto otázky se pokusí odpovědět konference, která se koná ve čtvrtek 10. října 2013 od 13.00 hodin v Mladotově domě na Pražském hradě.

Otázka, jak by měla vypadat liturgická hudba, aby odpovídala potřebám současné liturgie s jejím důrazem na aktivní účast věřících, se řeší přinejmenším posledních 40 let a řešení není nasnadě. U nás se často debata o liturgické hudbě redukuje na vyhrocený spor mezi zastánci kytarových mší a zastánci staré hudby. Problém je ovšem nuancovanější, každá pozice s sebou nese své klady i zápory a zároveň je zde celá řada dalších otázek.

Nejde jen o to, zda sáhnout po starším repertoáru či nikoli, ale otázka je, jak s historickým hudebním dědictvím v současné liturgii zacházet, aby to odpovídalo mentalitě a potřebám dnešního člověka a duchu současné liturgie. Která místa v liturgii jsou vhodná pro rozvinutější improvizaci, vstup sboru, která naopak ze své podstaty spíše vyzývají k aktivnímu zapojení věřících? Jak integrovat do liturgie současnou tvorbu? Jak podpořit kvalitní nové skladby pro liturgii? A jak by se mohla hudba v kostelích a zejména v katedrále využít mimo bohoslužby, např. jako svého druhu nástroj evangelizace?

To jsou otázky a problémy, které stály u myšlenky, že by bylo vhodné věnovat problematice katedrální hudby cyklus malých konferencí, který by měl pomoci prohloubit diskusi o liturgické hudbě u nás. Náplní těchto konferencí, z nichž první se bude konat 10. října odpoledne v Mladotově domě, má být jednak určité ohlédnutí do minulosti, mapování toho, co se v katedrále v historii hrálo, co se pro katedrálu skládalo (letos se pozornost zaměří na baroko a klasicismus, v dalších letech by to měla být středověká hudba, hudba 19. století a 20. století), jednak aktuální otázka, co se má hrát v katedrále, potažmo obecně při liturgii dnes.

Více informací o konferenci najdete na stránkách Centra Teologie a Umění při KTF UK, http://ctu-uk.cz/hudba-v-katedrale-i.

autor: Arcibiskupství pražské
Spustit audio