Den zvoníků a nové zvony v katedrále

29. duben 2012

Zikmund, rok narození 1549, Václav - 1542, Jan Křtitel - 1546, Dominik - 2012, Josef - 1602, Panna Marie Svatovítská 2012, a Ježíš - 2012. Tak to je sedm slavných zvonů katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Jejich osudy kopírovaly bohužel historii, a tak se stalo, že od roku 1916 tři zvony chyběly - Ježíš, Maria a Dominik. Byly zrekvírovány pro válečné účely.

Ale pozor! V roce 2011 se našli donátoři, kteří podpořili projekt Arcibiskupství pražského a Metropolitní kapituly u sv. Víta na obnovu zničených zvonů.

A tak nechť zazní, že bratři František a Rudolf Pohlovi jsou donátory největšího zvonu Dominik, donátorem druhého největšího zvonu Maria je Pražský hrad a konečně zvon Ježíš má donátory z ČVUT- je to sedm tamních profesorů.

Nové zvony pro katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha

Všechny tři zvony byly ulity zvonařkou Levicií Vranovou - Dytrychovou z Brodku u Přerova. Lidé v naší zemi mají ke katedrále obrovskou citovou vazbu, podotýká František Skopec z pražského arcibiskupství. Zeptala jsem se jej, co asi podle jeho názoru vede donátory k takovémuto počinu: Je to víra? Vlastenectví? Nebo něco úplně jiného?

František Skopec: „Já bych si vsadil na ten pocit... Na ten dobrý pocit, na tu historii, na to, že někdo jsem a někam patřím. Řada těch donátorů jsou zřejmě praktikující křesťané... někteří z nich... ne všichni... Víte, když slyšíte kolem sebe pořád ty horory, tak tohle je pohlazení duše. Takže já bych vsadil na to, že ti lidé si řekli, že udělali něco dobře. Nejen pro tu katedrálu, pro ostatní, ale i pro sebe. Vevnitř, v tom pocitu...“

František Skopec

Tři nové zvony pro katedrálu požehná kardinál Dominik Duka právě zítra (v pondělí 30. dubna), v den, který pro pražskou arcidiecézi vyhlásil jako Den zvoníků. A tak v půli odpoledne, přibližně kolem patnácté hodiny, můžete zavítat na Hrad a být u toho - v Arcibiskupském paláci budou přednášky pro zvoníky z ostatních koutů republiky, ale přišedší z ulice nebudou odmítnuti.

Nové zvony si budete moci zblízka prohlédnout v katedrále a v 18 hodin bude mše celebrovaná Dominikem Dukou. A co ještě? 12. května budou zvony - poprvé po 96 letech - zvonit zase dohromady, pospolu.

autor: ehů
Spustit audio