Děti si téma šoa samy vybraly, říká o hře z prostředí terezínského ghetta ředitel gymnázia

16. říjen 2016

O tématu šoa už toho bylo řečeno a napsáno mnoho. Jak ale tuto tragickou kapitolu dějin přiblížit dnešním dětem? Na to se zaměřilo pražské Gymnázium Přírodní škola a netradičně ztvárnilo příběh jejich vrstevníků z terezínského ghetta.

Co se stane, když se 26 dvanácti až třináctiletých dětí ponoří do složitého tématu života v Terezínském ghettu? Může z toho například vzniknout divadelní hra.

Studenti Gymnázia Přírodní škola v Praze v minulém školním roce zpracovali dobrodružný příběh party kluků a holek z terezínského domova Nešarim.

Hru představí v úterý 18. října v Salesiánském divadle v Praze – Kobylisích. Autorem scénáře je ředitel gymnázia František Tichý:

„Chtěli jsme, aby si naše děti uvědomily, že tehdy byly děti podobné, podobně se bavily, bály se podobných věcí, ale měly smůlu, že se narodily ve špatné době. Zároveň nám šlo o to, aby si uvědomily hodnoty, které v dnešní době mají – svobodu, milující rodiče, mír – které si často ani neuvědomují. Díky tomuto tématu se mohly naučit vážit si toho, co mají, ať jsou to rodiny nebo kamarádi.“

Divadelní hra Terezínské zvony vypráví o životě chlapců z terezínského domova Nešarim v době druhé světové války. Hrají studenti Gymnázia Přírodní škola

Gymnázium se tématu terezínských domovů věnuje dlouhodobě. Ale nácvik divadelní hry není jenom způsob, jak se učit historii, vysvětluje Tichý:

„Je to také způsob, jak učit děti spolu komunikovat, přemýšlet o těch věcech. Protože to souviselo s výukou, snažili jsme se na besedy pozvat pamětníky, kteří sami terezínským ghettem prošli. Jeden z kluků hrál dnes dospělého muže, který pak přišel na besedu a pak se spolu potkali.“

Téma šoa by mohlo být pro dnešní mladé lidi na první pohled vzdálené, nebo naopak silně deprimující.

„My jsme se také báli, že děti to téma nějakým způsobem nepřijmou, že bude náročné. Ale přesvědčily nás o opaku. Téma si vybraly z nabídky a plně se do toho zažraly. Kluci, kteří hrají hlavní role, tedy kluky z Nešarimu, chtějí ještě víc představení. Původně jsme měli mít jen jedno představení v rámci školní akademie a teď už budeme mít páté nebo šesté. Hráli jsme v Maiselově synagoze i v Jičíně, připravují se další vystoupení a děti to pořád baví. Máme zkušenost již několik let, že toto téma velmi oslovuje mladé lidi právě proto, že to není jen taková ta válka a fronta, ani to není hrdinství dospělých, ale je to život dětí, jejich vrstevníků, který si snadno přiblíží,“ říká ředitel Tichý.

Divadelní hra Terezínské zvony vypráví o životě chlapců z terezínského domova Nešarim v době druhé světové války. Hrají studenti Gymnázia Přírodní škola

Hlavním hrdinou divadelní hry Terezínské zvony je Pavel Lion.

„Původně žil v Karlíně a potom byl deportován do Terezína. Naši studenti, když měli představení v Maiselově synagoze, vybrali na dobrovolném vstupném peníze a rozhodli se, že nechají vyrobit pamětní desku. Byla to dost dlouhá a dobrodružná cesta, než se podařilo získat všechny souhlasy a tu desku vyrobit. Ale můžu říct, že jsme u konce a 4. listopadu v Karlíně bude odhalení pamětní desky pro Pavla Liona,“ dodává ředitel školy František Tichý.

Benefiční večer studentů z Gymnázia Přírodní škola proběhne v úterý 18. října od 18 hodin v Salesiánském divadle v Praze-Kobylisích. Výtěžek z představení bude věnován na dobročinné účely.

autor: sch
Spustit audio