Devět nocí oslav Šakti, setkání lékařů na svátek svatého Lukáše a misijní neděle

17. říjen 2015

Devět nocí oslav Šakti, tedy ženské formy božství – to je hinduistický festival Nava Rátri. Začal v úterý a potrvá do čtvrtku. Každou z těchto nocí uctívají jinou z devíti podob matky bohyně. Po poslední deváté noci přichází Vidžaja Dašami – den vítězství dobra nad zlem.

Festival má v různých částech Indie a hindské diaspory různé formy. Například na východě země oslavují Durgá, bohyni s několika páry rukou jedoucí na tygru, která přemáhá buvolího démona Mihašu.

Setkání zdravotníků na svátek svatého Lukáše

Na svátek svatého Lukáše, svého patrona, se v katedrále svatého Víta setkají lékaři. Bohoslužbu za všechny zdravotnické pracovníky tu bude sloužit kardinál Dominik Duka už v pondělí (19. října 2015) od 18.00 hodin.

O tom, že byl evangelista Lukáš lékař, jsou zmínky nejen v Novém zákoně, ale najdeme je také například u historika Eusebia. Lebka sv. Lukáše je od roku 1354 součástí Svatovítského pokladu. Pro tehdy budovanou pražskou katedrálu ji z italské Padovy získal císař Karel IV. Podle zkoumání z roku k sobě pražská lebka a kostra, která se nachází v Padově, zřejmě skutečně patří.

Misijní neděle

Předposlední říjnová neděle, tedy už ta zítřejší, se v katolické církvi z rozhodnutí papeže Pia XI. z roku 1926 slaví jako misijní. Její součástí jsou modlitby za misionáře i sbírka pro jejich potřeby.

Podle údajů Papežských misijních děl bylo mezi lety 1980 a 2014 zavražděno 1 062 misionářů. Na dvě stě padesát z nich jen během genocidy ve Rwandě. Loni zemřelo násilnou smrtí minimálně šestadvacet církevních pracovníků. Čtrnáct z toho v Americe. V Africe sedm a v Asii dva. V Oceánii dva a v Evropě jeden.

Spustit audio