Do Izraele se sjíždějí ornitologové z celého světa

16. říjen 2016

To, že z kontinentu na kontinent létají letadla, dnes už asi nikoho nepřekvapí. Ale že každý podzim migrují miliony ptáků do teplých krajin, je pro mnohé i dnes zázračné. Na své pouti do Afriky opeřenci přelétávají i přes Izrael. Ten se proto stává vyhledávaným cílem ornitologů.

Izrael je proslulý jako země, do které jezdí poutníci z celého světa. Ale ne všichni tam cestují z náboženských důvodů. Přes Izrael putují stovky tisíc ptákůz Evropy do Asie a Afriky. A s nimi putují i ornitologové. Jedním z nich je diplomat a vysokoškolský učitel Tomáš Pojar. Ten se poprvé dostal k pozorování a kroužkování ptáků už ve svých dvanácti letech. Čím ho ptáci fascinují?

„Ptáci jsou pro mě o svobodě, o tom, že neznají hranice a svobodně létají, kam chtějí. Já jsem pozoroval ptáky vždycky na cestách i v Čechách a samozřejmě, když jsem byl v Izraeli, tak tam je to ráj pro pozorování ptáků.“

Každé jaro a podzim táhne přes Izrael na půl miliardy ptáků. Je možné v tomto ohledu najít také nějakou spojitost mezi Českou republikou a Izraelem?

„Někteří ptáci, kteří jsou tady, přes Izrael létají. Konec konců i ty čápi, které sledoval Český rozhlas v minulosti, tak přelétali přes Izrael. Jednou, dvakrát, třikrát do roka se stane, že pták okroužkovaný tady je potom odchycen v Izraeli nebo opačně. A je pravdou, že mezi izraelskými ornitology je nadprůměrné množství těch, kteří mají nějaké kořeny v České republice,“ říká Tomáš Pojar.

Fotografie Lenky Jamnické s názvem Bíizké setkaní obdržela Cenu posluchačů Meteoru

Jakou má Tomáš Pojar zkušenost s pozorováním či kroužkováním ptáků v Izraeli?

„Kroužkovali jsme mnohokrát na vojenských základnách, kde ptáci nejsou rušeni. Musíte dostat povolení, ale pak jsou to unikátní místa. Tamějším dropům se nejvíce daří na největší letecké základně na jihu země a na místě, kde je izraelský jaderný reaktor. Naopak na severu na Hermonu na Golanských výšinách je to jediné místo na světě, kde se kroužkuje zvonohlík syrský, což je pták, který žije právě tam v té oblasti a nikde jinde.“

Kde tedy nejlépe pozorovat ptáky v Izraeli?

„Nejlepší je asi na severu nad Galilejským jezerem v oblasti Hula pod Golanskými výšinami, kde můžete v zimě pozorovat 30 000 jeřábů, kteří přiletí z Evropy a zůstanou na místě. Dalších 100 000 jich pokračuje do Etiopie. Tam jsou ptáci kromě léta v obrovském množství. To je volně přístupné za drobný poplatek. Nebo můžete v Jeruzalémě, u Knesetu je kroužkovací stanice, kde se zejména na podzim a na jaře kroužkuje každé ráno. Když tam přijedete zhruba v šest, sedm ráno, tak přímo v centru města můžete kroužkovat.“

Proč by Tomáš Pojar doporučil pozorování a kroužkování ptáků?

„Já jsem díky tomu navštívil části Izraele, kam by se normálně člověk nedostal a poznal jsem lidi, které bych nepoznal. A hlavně platilo, že když jsem tam vzal s sebou jakoukoliv návštěvu z České republiky, tak se jim to líbilo a vždycky to byl nezapomenutelný zážitek. Takže pozorovat ptáky je ozdravné a zábavné pro všechny,“ uzavírá diplomat a vysokoškolský učitel Tomáš Pojar.

Kroužkování čápů
autor: Jana Slavíková
Spustit audio