Do Židů je název inscenace o libeňské židovské čtvrti

12. září 2010

Libeňská židovská čtvrť představovala svým významem a rozlohou ještě v 18. století druhé největší židovské osídlení na území dnešní Prahy. V druhé polovině 19. století židovské rodiny přispěly k zavedení významných závodů a továren, především mimo hranice židovské čtvrti. V současných plánech i skutečných ulicích bychom ji však těžko hledali. Pokusem o připomenutí židovské Libně je inscenace „Do Židů“, která je projektem Občanského sdružení Mezery.

Občanské sdružení Mezery je neziskové sdružení, které se dlouhodobě zabývá reflexemi moderní historie. K jím zpracovaným tématům patří příčiny a následky občanské války na Balkáně, vysídlení Němců z poválečného Československa, projevy komunistické zvůle v Čechách a na Moravě.

Inscenace „Do Židů“, vycházející ze stejnojmenného dramatického textu Miroslava Bambuška z roku 2009, měla svou premiéru koncem června v prostoru Rarach v Praze-Bubenči. Z někdejší libeňské židovské čtvrti na soutoku Rokytky a Vltavy, jejíž počátky sahají do 16. století, prakticky nic nezbylo: na jejím místě se rozkládají prázdné plochy pro budoucí staveniště, provizorní parkoviště či skladiště stavebního odpadu. Z původní zástavby zůstaly pouhé tři osamělé domy a názvy čtyř ulic: Koželužská, Vojenova, Voctářova a Chocholouškova.

Miroslav Bambušek zasvětil první část své knihy o židovské Libni odborné studii o její historii, ale i vizi možné budoucnosti. Druhou část díla pak tvoří samotný dramatický text „Do Židů“. Obé nabízí čtenářům setkání s tím, co je již dnes vymazáno z mapy Prahy, možnost nahlédnout jizvy židovské minulosti.

Tak je koncipována i hra, realizovaná v syrových prostorech bývalých skladů v pražském Bubenči. Vychází z fiktivní budoucnosti, kdy dnes pustá místa jsou zastavěna luxusními obytnými domy a kancelářemi. Celá supermoderní čtvrť je navíc v majetku ruských podnikatelů, kteří o minulosti místa nemají ponětí. Do této situace přichází postava Sáry. Přijíždí zdaleka hledat minulost své židovské rodiny, která právě z Libně pocházela.

Nesetkává se s radostným přijetím, nepoznává nic ze starých vyprávění. Je naopak atakována bezdomovci a narkomany, zneužívána majiteli nové, supermoderní čtvrti. Hra pak vyúsťuje v apokalypsu, která přichází odhalit to, co je skryto hluboko pod zemí. Z trosek supermoderní čtvrti vystupuje stará židovská Libeň a duše mrtvých počnou promlouvat, vstupovat do přeživších a nastává očištění...

V inscenaci, jejímž režisérem je Jiří Pokorný, účinkují herci předních pražských divadel. Hra zaujala již při své červnové premiéře a koncem tohoto měsíce a v první polovině října je ji možno opět shlédnout v pěti reprízách. První se v prostoru Rarach v Praze-Bubenči koná již 25. září od 20 hodin.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio