Dominik Duka již je oficiálně pražským arcibiskupem

Pražský arcibiskup Dominik Duka se dnes oficiálně ujal svého úřadu. V chrámu svatého Víta převzal z rukou svého předchůdce Miloslava Vlka biskupskou berlu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominik Duka, za ním v průvodu Miloslav Vlk

Dominik Duka, za ním v průvodu Miloslav Vlk | Zdroj: ČTK

Obřad v katedrále sledovaly stovky lidí. Dominik Duka vstoupil do katedrály před desátou hodinou, k chrámu dorazil v průvodu duchovních, který vyšel z Arcibiskupského paláce.

Novému pražskému arcibiskupovi a primasi českému poblahopřál prezident Václav Klaus s tím, že věří v oživení zájmu veřejnosti o duchovní a mravní témata. Zdůraznil, že pražský arcibiskup je respektovaná morální autorita, jeho postoje a názory veřejnost vždy zajímají.

S obdivem zmínil kardinály Berana, Tomáška a Špidlíka. Řekl také, že kardinál Vlk měl nelehkou úlohu vést církev v době, kdy se společnost radikálně měnila. „Je mnoho témat, která spojují katolickou církev s námi všemi,“ zdůraznil dnes prezident.

Otevřít se společnosti

„Hlavním cílem při jednání mezi státem a církvemi by neměly být otázky restitucí církevního majetku, ale dosažení oboustranně výhodné dohody,“ řekl nový pražský arcibiskup Dominik Duka po svém oficiálním uvedení do úřadu. Přihlásil se přitom k dohodě o majetkoprávním vyrovnání vtělené do návrhu zákona o zmírnění majetkových křivd z roku 2008.

Nový primas český také vyzval k větší spolupráci mezi církví a třeba hlavním městem Prahou. Zároveň ale bude podle něj nutné ubránit se pokušení nespojovat otevření církve s reklamou a propagandou.

Eva Hůlková, Marika Táborská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme