Dovolená - ten dobře prožitý čas...

23. srpen 2009

Pořád ještě je léto. Pořád ještě jsou prázdniny, pořád ještě je čas dovolených... Každý z nás má svoji konkrétní představu, jak dovolenou spokojeně strávit. V našem malém letním seriálu si můžete svoje představy porovnat s tím, jak tento sladký čas tráví osobnosti českého duchovního světa. Dnes Jan Balík, katolický farář z Prahy-Strašnic. On říká, že dovolenou si plánuje více, než pracovní čas: tak, aby si odpočal, a něco získal.

Jan Balík: "Většinou to dělám tak, že když se ráno probudím, tak se pomodlím, mám mši svatou, breviář se modlím... růženec... to znamená, že to dá po ránu nějaké dvě hodiny. No a potom jdu něco studovat. Pak je tak okolo oběda, takže vyrazím do přírody. Buď jezdím na kole, nebo běhám, nebo chodím - podle toho, kde člověk je. Většinou ale dost rychle, abych si dal do těla. No a potom, když se vrátím, tak si zase něco přečtu, většinou nějakou beletrii, a po večeři, po té sedmé hodině, se zase věnuji studiu. Tím si velice odpočinu! Protože mám většinou celou dobu vypnutý mobil a nejsem na internetu. Zároveň tím také získám a mám pocit, že ten čas je dobře prožitý... A také se samozřejmě pořádně vyspím!"

No ale abyste si nemysleli, že pater Balík je takový zvláštní pavouk, který o dovolené jen studuje a běhá osamoceně po horách - stejně tak ji rád tráví se svými kolegy a kamarády kněžími, ve společenství.

Jan Balík: "Asi člověka napadne taková otázka: ,kněz a dovolená - jde to vůbec dohromady?' Samozřejmě ano! Ale to neznamená, že by byla dovolená od kněžství nebo od modlitby, od Pána Boha - ba naopak! Dovolená pro kněze je příležitostí hledat víc ticho, to znamená ještě víc rozjímat, víc se modlit, a také si psychicky odpočinout, protože to člověk také potřebuje v dnešní době... A pak je to pochopitelně také velká šance na kněžské bratrství. Protože jak je dnes zvykem - kněz je vždycky sám. Má své povinnosti. Ale zvlášť pro mě dovolená znamená alespoň částečně prožít týden, čtrnáct dní s druhými kněžími. A to je velice obohacující. Já většinou trávím část dovolené na přelomu srpna a září, sjedeme se tak deset kněží a většinou jsme v horách. Jsme tam od nejmladších, kteří jsou pár let kněžími, až po jednoho našeho bratra, kterému je už 85 let, a to je obrovské obohacení: nejenom, že se můžeme společně modlit a společně povídat, ale vidět ty životy druhých a slyšet jejich sdílení, jejich zkušenosti, jejich názory... Je to takové řekněme i tříbení toho bratrství i určitého teologického ducha to má, protože se neplká o nesmyslech, ale probírají se různá témata a to je obrovsky důležité."

Takto tráví Jan Balík svou dovolenou... vlastně celou dobu, co je sám knězem...

Jan Balík: "Příroda sama o sobě člověka uklidňuje, vidět zelenou barvu a být chvilinku bez všech přístrojů, bez mobilu, bez internetu, bez televize - a uvědomit si také, že se bez toho dá žít - to je, myslím, velice důležité."

Svatá pravda, Jene Balíku... Zkusíme to podle vás: uvidíme, kdo vydrží nechat mobil vypnutý alespoň 24 hodin, kdo vydrží neprolítnout co chvíli své oblíbené servery, a pohroužit se namísto toho do vlastního nitra...

autor: ehů
Spustit audio