Egyptští koptové vkládají naději do nové ústavy

26. leden 2014

Egypt nedávno hlasoval o nové ústavě, jež nahradí tu, kterou prosadili islamisté. V referendu ji podpořili i všichni egyptští křesťané, kteří byli za vlády islamistů brutálně pronásledováni.

Novou egyptskou ústavu schválilo 98 % voličů a podpořili ji také koptští křesťané. Slibují si od ní zásadní zlepšení své bezútěšné situace, kdy jsou dennodenně terčem pronásledování, násilností a šikany. Islamisté je po nástupu Muslimského bratrstva k moci beztrestně napadali a vraždili, ničili jim kostely, domy i obchody, unášeli je i jejich děti a nutili je ke konverzi k islámu a diskriminovaly je i úřady.

Když loni v červenci armáda islamisty a jejich prezidenta Muhammada Mursího svrhla, křesťané se radovali a jejich patriarcha Theodoros II. puč podpořil. Na zlepšení poměrů však čekali marně, protože islamisté se jim mstili za podporu nového režimu. Vojáci se věnovali potlačování protestů stoupenců Muslimského bratrstva a nedokázali kopty ochránit. Jen od července bylo poničeno přes 50 kostelů a většina křesťanů už v poslední době raději ani nevycházela z domu.

Novou ústavu proto nadšeně uvítali. Na rozdíl od referenda v roce 2012, kdy je islamisté zastrašovali a bránili jim v návštěvě volebních místností, aby nemohli tehdejší ústavu odmítnout, tentokrát hlasovali svobodně – pod ochranou mnoha vojáků, kteří hlídali jejich bezpečnost.

Egyptský voják ukazuje voličům cestu k hlasovacímu místu v Káhiře. Egypťané hlasovali 14. ledna o nové ústavě

Nová ústava jim zajišťuje nejlepší postavení, jaké kdy v dějinách Egypta měli – uzákoňuje absolutní svobodu vyznání, slibuje všem menšinám ochranu, zakazuje nucené vystěhování, které za vlády islamistů postihlo desetitisíce křesťanů, zajišťuje jim větší zastoupení ve veřejných orgánech, dává rovná práva ženám a zavazuje se, že do roka vznikne zákon, který křesťanům konečně umožní zakládat kostely bez omezující byrokracie. Ústava také zakazuje vznik politických stran na náboženském základě, což má předejít volebnímu vítězství islamistů.

Mursí a nejvyšší představitelé Muslimského bratrstva dnes čekají ve vězení na soudní proces, bratrstvo bylo zakázáno a prohlášeno za teroristickou organizaci a jeho majetek zabavil stát.

Jestli nová vláda dokáže uplatňovat vše, co ústava obsahuje, a důsledně chránit náboženské menšiny, mohli by koptové, kteří tvoří desetinu z 85 milionů obyvatel Egypta, konečně vést klidný život. Při referendu však ještě občas navzdory mohutné vojenské přítomnosti docházelo k protikřesťanským násilnostem.

autor: gzb
Spustit audio