Ekvádor - Středoevropané pomáhají

10. červen 2012

V nedělních Dotecích víry mluvíme o tom, jak lidé ze Střední Evropy pomáhají chudým dětem v Ekvádoru, je to pomoc konkrétní a tedy účinná. O jejích principech nám přišel do studia říci detaily Pavel Budský, administrátor Římskokatolické farnosti u kostela sv. Remigia v Praze - Čakovicích.

Vítejte, dobrý večer.

Pavel Budský: „Děkuji za pozvání.“

V Ekvádoru u města Ventanas působí nadace Fu Shen Fu - říkám to správně...? Nejdříve nám prosím sdělte, jak jste se k práci této nadace vy osobně dostal? Jak je možné, že jste se z Čakovic zaangažoval v takovémto působení? Jaký je ten váš osobní příběh tady k tomu?

Stavba nadace Fu Shen Fu u ekvádorského města Ventanas

Pavel Budský: „Kdybychom věřili na náhody, tak asi by to byla náhoda, když před necelými dvěma lety jsem se tak náhodou večer díval na televizi a byl tam právě takový blok rozhovorů, pořad, do kterého si autoři pozvali otce Jana z Ekvádoru. A on tam povídal o té práci, a o těch dětech a o všem, co tam v té nadaci pro děti dělají... Mně to přišlo docela zajímavé, takové celkem inspirativní, zároveň tam také běžely jejich webové stránky a mailová adresa, tak jsem si říkal: ‘No, za to člověk nic nedá, tak mu zkusím napsat.‘ Napsal jsem mu, dokonce, protože on je Polák, tak v polštině, jsem si nechal od svého kamaráda polského kněze přeložit přímo do polštiny takový velmi vážený dopis, tak jak se píše v Polsku knězi, a říkal jsem si – ‚tak možná mi třeba neodpoví, možná z toho nic nebude, nebo třeba z toho taky něco bude‘... no a během několika dnů jsem dostal odpověď a na základě toho se potom rozvíjela i ta naše spolupráce, i ta naše pomoc směrem tedy tam, do Ekvádoru..."

Já vás poprosím, jestli byste byl tak laskav a mohl nám stručně přiblížit ty úkoly, které nadace při poskytování pomoci dětem plní - aby si posluchači udělali představu...

Oslava v nadaci Fu Shen Fu u ekvádorského města Ventanas

Pavel Budský: „Ta nadace, kterou založil otec Jan v městečku Ventanas, funguje asi šest let, na podzim to bude šest let, a má několik úkolů vůči těm dětem. První z nich, a takový prvotní, nebo původní tedy ten úkol, byl - zajistit těm dětem alespoň jedno teplé jídlo denně, tedy oběd. To znamená, že první projekt té nadace bylo vybudovat jídelnu, která se stala součástí farního domu, který tam otec Jan právě v tom Ventanas vybudoval. A ty chudé děti ze slumů tam mohly přijít na to jedno teplé jídlo denně... A potom se činnost nadace postupně rozšiřovala, to znamená, že potom se z příspěvků dárců, těch adoptivních rodičů, platí také zdravotní péče, pokud děti potřebují, také se z toho platí různé výdaje, které jsou spojené se školou, to znamená všechny sešity, učebnice, ale také třeba školní uniformy, které jsou tam nutné, a které jsou tam také poměrně drahé. No a konečně čtvrtým takovým úkolem, je duchovní formace, křesťanská formace těch dětí.“

Detailně, chci podotknout, to všechno rozebereme, protože Pavel Budský bude v dohledné době hostem sobotních Doteků víry, o tom budeme včas informovat, děkuji vám a zase na slyšenou.

Stavba nadace Fu Shen Fu u ekvádorského města Ventanas

Pavel Budský: „Nashledanou.“

autor: ehů
Spustit audio