Evropští židé protestují proti tendencím zakazovat obřízku

3. listopad 2013

V Evropě už delší dobu sílí snahy různých skupin o zákaz rituální židovské a muslimské obřízky a porážky zvířat, které tyto tisícileté zvyky označují za kruté. Polsko už dokonce zakázalo rituální porážku. Židé a muslimové však boj nevzdávají.

Parlamentní shromáždění Rady Evropy nedávno přijalo rezoluci, která ji označuje za „narušení tělesné celistvosti dítěte“ a vyzývá státy, aby proti ní děti chránily. Rezoluce tak pobouřila poslance izraelského parlamentu, že chtějí v nejbližší době podniknout cestu po Evropě a bránit případné legislativě, jež by mohla rituální obřízku zakázat. K iniciativě se dokonce připojili i arabští poslanci Knesetu, kteří se jinak se svými židovskými kolegy spíše hádají. Nyní však jde podle nich o výjimečný případ, na kterém mají společný zájem židé i muslimové.

I když je rezoluce Rady Evropy nezávazná, představuje podle obou skupin nebezpečnou hrozbu. Na předsedu Rady Evropy se osobně obrátil i izraelský prezident Šimon Peres a připomněl mu, že rezoluce může vést k porušení svobody vyznání. Obřízka je stále častěji terčem kritiky ve skandinávských a německy mluvících zemích, které se obávají muslimských přistěhovalců. V Německu ji soud před časem dokonce zakázal, ale vláda zákaz zvrátila zvláštním zákonem. Přesto pod vlivem mediální kampaně přestaly provádět lékařské obřízky některé nemocnice v Rakousku a Švýcarsku.

Proti rezoluci se zmobilizovali také židé ve Francii. Sepsali protestní petici, kterou už podepsalo skoro 6.000 významných politiků, vědců a duchovních, včetně křesťanských. Vyjadřují obavy z rostoucího antisemitismu a odmítají přirovnání mužské rituální obřízky k africké obřízce ženské.

Izraelská média se stále víc pozastavují nad tím, jak nepřátelská začíná Evropa být vůči židům, a současné evropské prostředí dokonce přirovnávají k Německu za vzestupu nacismu. Řada evropských zemí omezila i rituální porážku zvířat, a Polsko ji dokonce zcela zakázalo. Izraelský tisk upozorňuje, že skoro půldruhého milionu evropských židů se na starém kontinentě začíná cítit nevítanými hosty. Námitky proti obřízce a porážce zvířat jsou nepodložené – obřízka nenarušuje fyzickou celistvost, ale naopak je prospěšná zdraví, a porážka není krutá vůči zvířatům, ale usmrcuje je bez zbytečného trápení.

Izraelská média si rovněž všímají, že protižidovské a protimuslimské návrhy kupodivu nepřicházejí od xenofobních pravicových stran, ale od evropské levice.

autor: gzb
Spustit audio