Extremisté narušili Mezinárodní knižní veletrh v saúdském Rijádu

V saúdském Rijádu se konal Mezinárodní knižní veletrh. Jeho průběh byl však narušen příchodem desítek extremistů, kteří protestovali proti vystavování knih, jež jsou podle nich v rozporu s islámem. Informuje o tom agentura AFP.

Jak informoval Turkí al Šalíl, mluvčí mocné saúdské náboženské policie, jeho organizace neměla s protestem nic společného. Svědkové později vypovídali, že do prostorů, kde se konal veletrh, vstoupilo množství vousatých mužů a vyvolalo skandál. V té době si veletrh prohlížel i saúdský ministr informací Abdel Azíz Choja, protože šlo o první den, kdy byla expozice otevřena veřejnosti. Protestující se ministra ptali, jak mohl dovolit, aby se takový veletrh konal. Tvrdili, že některé z vystavených děl jsou díla „nevěřících, kteří přijdou do pekla.“ Podle jiných svědků protestující muži obtěžovali přítomné ženy, z nichž některé raději odešly. Extremisté také zabránili přítomné televizní zpravodajce v tom, aby dělala svou práci.

Rijádský Mezinárodní knižní veletrh je každoroční událost, které se účastní mnoho obyvatel Saúdské Arábie. Mimo jiné proto, že cenzura je na veletrhu mírnější než ta, kterou úřady v průběhu roku uplatňují v případě obyčejných knihkupectví. Podle některých zpráv byli tři z protestujících mužů zatčeni. I samotný ministr pak na své facebookové stránce kritizoval obtěžování návštěvníků a vydavatelů, a zdůraznil, že veletrh je výkladní skříní celé země.

Spustit audio