Františkáni v Ostravě vyjdou do ulic

23. září 2012

Nejen do zemí třetího světa, ale i do hustě obydlených průmyslových měst. Všude tam směřují v dnešní době křesťanské misie. Jejich další zastávkou bude například už příští týden Ostrava, kam přijedou od středy do neděle šířit evangelium bratři františkáni.

„Dobrý den, můžu vás na chvilku zastavit, my jsme z františkánské misie a zveme tento týden na program, který tady nabízíme."

Tak například s takovou formulkou se mohou Ostravané setkat přímo v ulicích města. Buď ji uslyší od mnichů, nebo z úst dobrovolníků, jako je i slečna Markéta. K františkánským misiím totiž neodmyslitelně patří aktivní oslovování kolemjdoucích, vysvětluje mi za pořadatele františkán bratr Bonaventura.

„Účelem těchhle Františkánských misií je oslovit co nejvíce lidí venku, protože církev je tak víceméně uzavřená do kostelů, má svoje vyšlapané cestičky. Ale přece jenom máme pocit, že je spousta lidí, kteří se vůbec s vírou, s hlásáním evangelia míjejí a mají pocit, že to snad patří jen do učebnic historie. My se cítíme posláni k tomu, abychom mezi lidmi toto povědomí oživili a pokud možno takové lidi, kteří přemýšlejí nad životem, kteří čekají něco víc a chtějí i vyšší hodnotu než jenom třeba uzení nebo chlazenou dvanáctku, tak aby tady byla nabídka.“

Příprava na Františkánské misie v Ostravě

A nabídka františkánských misií je i letos opravdu široká. Kromě misionářů v ulicích má na programu i stánky setkávání, přímluvné motlitby, koncerty, divadelní představení, ale také třeba návštěvy škol a nemocných.

K osobnějším rozhovorům pak slouží tzv. Františkova kafírna, která bude fungovat každý den v suterénu kostela v Ostravě-Zábřehu a v pátek také na náměstí Svatopluka Čecha v Přívoze.

Program Františkánských misií v Ostravě v roce 2012

„U toho kafe, tam to je jasné, že to je lepší prostor než tady na křižovatce, kde na stojáka si člověk vymění sedm vět a už si připadá, jak si hodně popovídal. Ale myslím si, že to zkoušíme tam i tam, prostě, kde to jde, tam to jde.“

Říká bratr Bonaventura. Františkánské misie ale nejsou v Ostravě žádnou novinkou, poprvé tam misionáři vyrazili do ulic vloni. A ještě před tím stihli navštívit Plzeň a Liberec. S původním nápadem přišel totiž už v roce 2009 františkánský kněz Jakub Sadílek, který chtěl lidem připomenou, že základní křesťanské hodnoty, jako je láska, přátelství, věrnost, úcta k životu nebo poctivost, není nic, co by nemohl vyznávat každý z nás.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio