Genesis park - Biblický disneyland v Německu

14. červen 2008

Komerční zábavní parky nabízejí nespočet atrakcí - od dinosaurů až po lety do vesmíru. Nyní objevují mágové zábavního průmyslu další vděčné téma - Bibli.

Chcete zažít na vlastní kůži potopu světa, přihlížet ukřižování Krista nebo se nechat pokoušet ďáblem? Kde jinde si můžete takové zážitky dopřát než v zábavním parku! Na světě jich je zatím jen několik. Ten největší se nachází v argentinské metropoli Buenos Aires.

Nejvíc tzv. Biblických disneylandů se samozřejmě nachází ve Spojených státech. Např. do parku Holy Land Experience, tedy Zkušenost Svaté země, přichází ročně na 500 000 lidí, aby se zúčastnili několika velkolepých show, zpracovaných podle biblické historie.

To vše má ale za pár let zastínit velkolepý Genesis Park, který plánuje postavit skupina kreativistů, jak si sami říkají, nedaleko německého Heidelbergu. Na ploše zhruba 70 fotbalových hřišť plánují zřídit kolem 40 atrakcí, mezi nimi Noemovu archu, Babylónskou věž s restaurací, poušť nebo Jeruzalém Kristovy doby. Vše má připomínat biblické reálie, od uměle vymodelované krajiny přes zvířata, stavby až po suvenýry.

"Park se samozřejmě bude muset uživit, ale jeho cílem není vydělávat peníze. Chceme vyprávět historii moderními prostředky, přiblížit Bibli lidem. S církví ani náboženstvím to nemá nic společného, ať si každý věří, čemu chce," řekl vedoucí kreativistů Gian Lucca Carigiet listu Frankfurter Rundschau.

Zjevně megalomanský projekt v křesťanských kruzích příliš nadšení nevyvolává. Kreacionisté jsou totiž skupinou, která bere biblickou historii doslova, takže třeba věří, že svět vznikl teprve před 6000 lety. Usilují také o odstranění výuky Darwinovy evoluční teorie ze škol.

"Obáváme se, že tento projekt může náboženství v očích lidí spíš zesměšnit, protože staví na protikladech mezi vírou a vědou, které byly dávno překonány," cituje Frankfurter Rundschau mluvčího zemské evangelické církve Jana Badewiena.

Náklady na stavbu parku odhadují jeho autoři na 80 milionů eur. Nyní mají k dispozici asi třetinu, na zbytek hledají investory. Pokud je seženou, plánují otevřít své dílo v roce 2012.

autor: Jakub Šiška
Spustit audio