Gita Zbavitelová: Teroristické útoky v Izraeli páchají často děti

31. leden 2016

Za nevelkého zájmu zahraničních médií v Izraeli už pátý měsíc nepolevují teroristické útoky na izraelské civilisty a vojáky. Přibývá mrtvých a raněných a izraelská vláda nenachází řešení.

Už čtyři měsíce pokračují v Izraeli teroristické útoky Palestinců. Počet mrtvých se blíží třiceti a raněných je okolo 350. Zabito bylo i na 150 Palestinců, většinou při pokusu o vraždu. V poslední době si útočníci vybírají ženy – 15letý Palestinec ubodal matku šesti dětí, jiný zranil těhotnou ženu a toto pondělí zabili dva mladíci další ženu a druhou zranili.

Vláda nenachází řešení, jak útoky zastavit. Činy nikdo neorganizuje a nemají žádný společný vzorec. Třetina útočníků je mladších dvaceti let, a nejmladšímu bylo dokonce jedenáct. Jsou mezi nimi i dívky, ale útoky nožem, střelnou zbraní nebo najíždění automobilem do lidí podnikají i otcové rodin bez násilné minulosti.

Patnáctiletý vrah matky šesti dětí přiznal, že ho k činu motivovalo tvrzení palestinské televize, že „Izrael vraždí palestinské děti“. Jiný mladík chtěl zemřít při útoku na Izraelce jen proto, že otec jeho dívky odmítal dát svolení k sňatku, a chlapci připadalo lepší zemřít jako „mučedník“ než spáchat sebevraždu. Třináctiletá školačka, která byla zabita při pokusu o vraždu hlídače osady, se před činem zase pohádala s rodiči.

Obzvláštní zděšení vyvolal novoroční útok izraelského Araba v Tel Avivu, který nejprve nakoupil v obchodě a vzápětí v sousedním baru chladnokrevně zastřelil dva lidi a později i třetího.

Tajná služba Šin Bet i armáda doporučují vládě, aby udělala nějaké vstřícné gesto vůči palestinské samosprávě, protože vraždy často motivuje vize neperspektivní budoucnosti – mírová jednání neprobíhají a samospráva si nevymohla nezávislý stát ani mezinárodním diktátem. Vláda ale požaduje, aby palestinští představitelé nejprve zastavili násilí. Sama však nemá žádný nápad, jak mu zabránit, a s jejím způsobem řešení situace nesouhlasí dvě třetiny Izraelců. Armáda ale varuje, že se věci mohou vymknout kontrole.

Samospráva útoky podněcuje a oslavuje vrahy, ale její bezpečnostní složky zároveň spolupracují s izraelskými. Chaosu využívá teroristické hnutí Hamás, které ovládá pásmo Gazy, k osnování útoků na Západním břehu. Jedna nedávno odhalená buňka chystala atentát na premiéra Netanjahua při veřejném projevu v Jeruzalémě. A Hamás i hnutí Fatah předsedy samosprávy Mahmúda Abbáse slíbily začátkem roku Izraeli ještě víc násilností než vloni.

Svět věnuje palestinskému terorismu mizivou pozornost. A generální tajemník OSN Pan Ki-mun dokonce v Radě bezpečnosti prohlásil, že „je přirozené reagovat na okupaci“. V podstatě tak palestinské vraždění podpořil.

autor: gzb
Spustit audio