Hagibor umožňuje důstojnou péči o židovské seniory

22. duben 2012

„Důstojný život“ – pod tímto názvem proběhl v prostorách pražského Domova sociální péče Hagibor počátkem tohoto měsíce mezinárodní seminář, věnovaný výměně poznatků o stárnutí, péči o seniory a práci židovských ústavů sociální péče. Připravila ho Evropská rada židovských obcí a Americký židovský podpůrný výbor spolu s Židovskou obcí v Praze.

Židovská komunita se tradičně vyznačuje solidaritou, úctou k životu a stáří. Z toho vyplývá i snaha starat se o potřebné včetně seniorů a nemohoucích. Koneckonců citát ze 71. žalmu „nezamítej mě v čas stáří, neopouštěj mě, když pozbývám sil“, byl mottem dubnového setkání odborných pracovníků z Čech, Francie, Velké Británie, Nizozemska, Bulharska a Izraele, kteří pracují v oblasti péče o staré občany.

Tradice židovských spolků, působících v sociální, léčebné a vzdělávací oblasti, je velmi dlouhá. Dobře známý je spolek Chevra kadiša, v úplnosti svého názvu v češtině „Svaté bratrstvo dobročinných skutků“, někdy také označované jako Pohřební bratrstvo. Jeho dobrovolní členové dbali a dodnes dbají o poslední věci člověka. Starali se ovšem vždy i o nemocné, navštěvovali je, pečovali o vdovy a sirotky. Pražská Chevra kadiša byla založena již roku 1564.

Džbán pohřebního bratrstva

Druhá světová válka, šoa a následující roky totality u nás přerušily činnost těchto organizací a fungování židovských sociálních ústavů. Po změnách v roce 1989 bylo proto jedním z prvořadých úkolů pražské židovské obce obnovit přerušené sociální aktivity a postarat se důstojným způsobem především o přeživší nacistické persekuce. Jako první zařízení pro Židy, kteří měli za sebou koncentrační tábory nebo emigraci, byl roku 1994 v Praze otevřen Penzion Charlese Jordana a v roce 1999 i stejnojmenný Domov seniorů.

Omezené možnosti obou zařízení však nepostačovaly narůstajícímu počtu žadatelů. Vedení židovské obce se proto rozhodlo postavit nový Domov sociální péče. Díky restitucím se podařilo získat zpět pozemky a nemocniční budovu na Hagiboru na pražských Vinohradech. Stávající objekt sloužil židovské obci k sociálním účelům už od roku 1911, za druhé světové války byl prostor Hagiboru jediným místem v Praze, kde se mohla židovská mládež volně scházet a sportovat.

Hagibor. Historická budova - jižní fasáda

V roce 1950 připadla budova Vinohradské nemocnici a patřila jí až do restituce, kdy byla vrácena pražské židovské obci. Ta zde roku 2008 otevřela nové centrum sociální péče pro seniory. Budova nemocnice byla zrekonstruována a k její zadní části byl přistaven ubytovací trakt s pokoji pro klienty.

Zásady provozu vycházejí z principů judaismu - dodržují se židovské tradice a poskytuje vlastní košer stravování. Své místo má na Hagiboru i denní stacionář, židovská mateřská školka Bejachad a další zařízení, sloužící celé židovské komunitě.

Hagibor. Pension a domov - vybavení nábytkem pro imobilní klienty

Sociální péče je na Hagiboru poskytována na té nejvyšší úrovni. Nejde jen o vlastní zdravotní péči včetně rehabilitací, ale i o zajištění plnohodnotného duchovního života. Pravidelně se zde konají koncerty, výstavy, besedy se zajímavými lidmi, slaví se společně svátky.

Život klientů židovského Domova sociální péče, v němž jsou i mimopražští klienti, tak jistě naplňuje postulát důstojného života.

autor: Petr Balajka
Spustit audio