Hinduisté se hromadně očišťují v řece Ganze

20. leden 2013

Možná až sto deset milionů lidí přijde v průběhu pětapadesáti dní na jedno jediné místo v Indii. K soutoku posvátné řeky Gangy s řekou Jamunou přijíždějí od začátku týdne hinduisté z celé Indie i zahraničí, aby oslavili svátek Velkého džbánu.

Čistota je půl zdraví, ale rituální čistota, to je pro věřícího hinduistu vše. Teď mají stamiliony věřících možnost očistit se zvlášť účinně. V těchto dnech se odehrávají oslavy svátku Velkého džbánu, Máhá kumbh mélá, v místě, které je pro tento účel zvlášť vhodné. A tak k soutoku Gangy, Jamuny a také mýtické řeky Sarasvatí, přicházejí miliony lidí, aby se omyly posvátnými vodami a tak se očistili od hříchů. A není to očištění ledajaké, protože nejde jen o tento život, ale také o životy minulé, a případně i ty příští.

Hinduisté ve velkých zástupech stojí u břehů řeky a čekají, až se budou moci očistit. Jako první vjeli do vody na stříbrných vozech náboženští představitelé hinduistických klášterů. Jiní mužové byli zas přineseni na stříbrných nosítkách, a všichni svorně provolávali slávu řece Ganze. Někteří jsou oblečeni v pestrých oděvech, zatímco asketové jsou nanejvýš obaleni popelem a ozdobeni několika prsteny. Pohoršení ale tito svatí mužové nebudí, už jen proto, že přišli hned na začátku oslav a velmi brzy ráno.

Indický svatý muž při ranní modlitbě v soutoku svatých řek Ganga a Jamuna

Proč se to vše odehrává u Iláhabádu na soutoku Gangy a Jamuny? Právě tady se odehrál mýtický zápas boha Višnua s démony o pohár s nápojem nesmrtelnosti. Čtyři kapky ukáply právě na místo, které se už více než dva tisíce let stává cílem poutníků, a to zejména o svátku Máhá kumb mélá, který využívá zvláště výhodného nastavení planet. A tak na tento svátek u Iláhabádu dojde jednou za dvanáct let. A pokaždé je počet věřících, kteří přicházejí, větší.

Zatímco při minulé oslavě se k očistě dostavilo kolem sedmdesáti milionů lidí, letos to bude podle odhadů asi sto deset milionů. Obyvatel Indie je totiž čím dál více, a jak tvrdí hinduističtí duchovní, lidé se čím dál častěji obracejí k duchovnu a ke svým kořenům.

S postupným bohatnutím Indie se také věřící snadněji dostávají do takových míst, jako je právě Iláhábád. Bohatnoucí příslušníci nové indické střední třídy své duchovní hledání občas uskuteční alespoň tak, že financují provoz náboženských škol nebo podporují nějakou hinduistickou sektu. Tyto školy a kláštery se nyní u Gangy také mohou předvést a získat nové stoupence – třeba i pomocí reklamních billboardů.

Indický svatý muž při modlitbě v soutoku svatých řek Ganga a Jamuna

Setkání sta milionů lidí je logisticky obtížný úkol. Nejde jen o zajištění desetitisíců toalet, ale i zajištění plynulého proudění lidí bez nebezpečí, že budou ušlapáni. To usnadňují i speciální aplikace na mobilních telefonech, které účastníky spolehlivě provázejí po areálu, jak se na Indii coby velkého producenta softwaru sluší.

Kromě toho na bezpečnost dohlíží asi pětapadesát tisíc policistů. Možná i některý z nich neodolá, a rituální koupelí v posvátné řece Ganze vylepší svou vyhlídku do některého z příštích životů.

Spustit audio