Hugo Meisl aneb vynález moderního fotbalu

3. červen 2012

Na knižních pultech se objevila zajímavá kniha, poněkud netradičně propojující židovské a sportovní téma. Jmenuje se „Hugo Meisl aneb vynález moderního fotbalu“ a přináší biografii jedné z nejvýznamnějších osobností světové kopané. Přestože Hugo Meisl pochází z malé židovské komunity v Malešově na Kutnohorsku, v Čechách se o něm ví jen málo.

Hugo Meisl je tvůrcem moderní fotbalové techniky a taktiky, který se výrazně angažoval i na poli fotbalové diplomacie. Od roku 1912 až do své smrti v roce 1937 byl kapitánem Rakouského fotbalového svazu. Právě tak dlouho působil jako jeho mezinárodní tajemník a posledních deset let života i jako generální tajemník.

Od roku 1907 zastupoval Rakouský fotbalový svaz v Mezinárodní fotbalové federaci. Se jménem Hugo Meisla je nerozlučně spjat vzestup rakouského fotbalu v třicátých letech minulého století, zejména vznik rakouského „zázračného týmu“, ve své době nejsilnějšího národního mužstva kontinentu.

Kniha "Hugo Meisl aneb Vynález moderního fotbalu"

Hugo Meisl měl ovšem podíl i na zavedení fotbalového profesionalismu ve střední Evropě roku 1924, stál u zrodu první mezinárodní klubové soutěže Mitropa-Cup v roce 1927 a ve stejném roce i evropského mistrovství národních mužstev nazvaného International Cup. Bez Hugo Meisla by se konečně neobešla ani reforma Mezinárodní fotbalové federace v roce 1926 a založení fotbalového mistrovství otevřeného amatérům i profesionálům.

Při tom všem Hugo Meisl neskrýval svůj vztah k židovství – bylo to v době, kdy antisemitismus patřil k dobrému tónu většiny obyvatel Vídně. Když se v Německu dostali k moci nacisté, pocítil to nejprve bratr Hugo Meisla, Willy, jeden z nejvýznamnějších sportovních novinářů v Berlíně. Před diskriminací a šikanou se mu podařilo uprchnout do Anglie a i Hugo Meisl věděl, jaký osud by ho čekal v případě obsazení Rakouska Německem. Zemřel však ještě před anšlusem a dle svého přání byl za hojné účasti veřejnosti pohřben dle židovského ritu. Vídeň si připomněla muže, který Rakousko proslavil.

Prezentace knihy "Hugo Meisl aneb Vynález moderního fotbalu" v Rakouském kulturním fóru v Praze

Knihu „Hugo Meisl aneb vynález moderního fotbalu“ napsali jeho vnuci, němečtí historici Andreas a Wolfgang Haferovi. Opírali se přitom o dlouholeté a důkladné studium pramenů a archivních materiálů. Dávají čtenáři nahlédnout do života Hugo Meisla nejen jako energického trenéra a diplomata, ale také jako člověka, který musel čelit nepřátelství kvůli svému židovskému původu. Do češtiny knihu převedla dr. Dagmar Lieblová.

autor: Marek Lauermann
Spustit audio